Jongere ontbijt met begeleider

Nieuwsbrief VOM - april 2022

Voldoende en bekwame mensen zijn belangrijk om jongeren maatwerk te kunnen bieden in hun behandeling en beveiliging. Bart van Els, plaatsvervangend divisiedirecteur ForZo en JJI, is dan ook blij met de personeelsuitbreiding voor de JJI’s. Ook al betekent dat keuzes maken in andere ideeën vanuit VOM, vertelt hij in deze editie van de nieuwsbrief. Stephanie is een van die eerste nieuwe groepsleiders. Ze vertelt over haar ervaringen tijdens de selectieprocedure en haar eerste werkdagen op de leefgroep. Ook jongeren vertellen over hun ervaringen: over de JJI waar ze eerder verbleven en het verschil met hun huidig verblijf in een laagbeveiligde unit en KVJJ. Uit de impressie van de KVJJ-dag bleek maar weer eens hoe gemotiveerd alle betrokkenen zijn om de kleinschalige voorzieningen te laten slagen. In gesprek blijven met elkaar over ruimte in de regels en praktische oplossingen is de sleutel.

Impressie KVJJ-dag: over hardnekkige beelden en ruimte zoeken

Aan draagvlak voor de KVJJ’s geen gebrek: betrokken en gemotiveerde medewerkers bij alle ketenpartners en brede omarming van het concept. Toch hebben de 5 KVJJ’s te maken met een sterk wisselende bezetting. Tijdens de KVJJ-dag op 21 april spraken medewerkers uit de hele jeugdketen met elkaar over wat er nodig is om daar verandering in te brengen. Lees de impressie van die dag.

Interieur KVJJ Groningen
Beeld: Rob Acket

Je bent hier voor jezelf

Met maatwerk en eigen verantwoordelijkheid stimuleren staat het programma VOM voor een andere aanpak van jongeren in detentie. Wat vinden jongeren daar eigenlijk zelf van? Damian en Elias vertellen over hun ervaringen in een JJI en vergelijken dat met ervaringen in respectievelijk de LBU Nijmegen en de KVJJ Amsterdam.

Aan de slag als JJI-groepsleider: heftige selectie, pittige baan

Stephanie (36) was toe aan een andere stap en solliciteerde op de vacature groepsleider JJI. Ze vertelt over de next level selectieprocedure die ze doorliep. En haar eerste diensten als groepsleider bij Forensisch Centrum Teylingereind. Ze focust op kleine successen die ze bij jongeren kan bereiken. ‘Het zijn lange dagen waarbij je continue aan staat. Je moet tegen een stootje kunnen. Een beetje levenservaring komt dan ook van pas.’ Lees Stephanies verhaal.

Voldoende en goed personeel, dat is de basis voor maatwerk

‘Hoe je maatwerk ook uitlegt, het is duidelijk dat menselijke arbeid daarin de belangrijkste factor is’, zegt Bart van Els, plaatsvervangend divisiedirecteur ForZo en JJI. De personeelsuitbreiding voor Jeugd slokt wel een fors deel van het VOM-budget op. Lees wat Bart vertelt over de keuzes die gemaakt moeten worden in de ideeën die de afgelopen periode voor VOM zijn ontwikkeld.

Contact en colofon

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u betrokken bent bij of geinteresseerd ben in het programma VOM.

Disclaimer

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Programma Vrijheidsbeneming Op Maat, Divisie Forensische Zorg en Justitiële Jeugdinrichtingen, Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Overname van (delen van) artikelen kan alleen met toestemming van het programma VOM.

Redactie

Mieke van Meer, Susanne Schippers