Jongere ontbijt met begeleider

Nieuwsbrief VOM - december 2022

We staan aan de vooravond van het nieuwe jaar. Het jaar waarin Vrijheidsbeneming op Maat (VOM) als programma tot een einde komt. Dat betekent niet dat we als DJI en als jeugdketen zijn uitontwikkeld. De jongeren veranderen en door de beperkte financiële middelen en de krappe arbeidsmarkt moeten we vindingrijk blijven om jongeren goed en veilig te kunnen begeleiden. Over de plannen voor 2023 en verder lees je in deze nieuwsbrief. Ook vertellen de Raad voor de Kinderbescherming, het Openbaar Ministerie en de Divisie Individuele Zaken van DJI over hun visie op de KVJJ’s. En is er een datum bekend voor een KVJJ-dag.

Drie perspectieven op de KVJJ

Met de Kleinschalige Voorziening Justitiële Jeugd (KVJJ) is meer maatwerk mogelijk voor jongeren in detentie. Maar er komen weinig jongeren in de KVJJ. Hoe kan dat? Want alle betrokken organisaties staan achter deze nieuwe vorm van vrijheidsbeneming. De Raad voor de Kinderbescherming (RvdK), het OM en DIZ -de plaatsingsafdeling van DJI- vertellen over hun perspectief op de KVJJ.

Wat brengt het programma VOM in 2023

Als programma houdt VOM in het najaar van 2023 op te bestaan, maar het doel blijft ook in de jaren daarna overeind: meer maatwerk realiseren voor justitiële jongeren. Waar staat VOM nu en wat zijn de verdere plannen? Lees meer over deze plannen.

VOM iconen

KVJJ Zuid kan vanuit Venlo meer jongeren bereiken

Sinds 1 oktober is de KVJJ Zuid gehuisvest in Venlo. Door de meer noordelijke ligging in Limburg kan de KVJJ jongeren uit een groter gebied van Limburg en Brabant begeleiden en behandelen.

Er is plaats voor 8 jongens vanaf 12 jaar die een delict hebben gepleegd en gemotiveerd zijn om te werken aan een verandering in hun leven. In de KVJJ in Venlo kunnen ze de preventieve hechtenis, jeugddetentie (incl. zelfmelders), of einde van hun PIJ-maatregel doorbrengen. Daarbij ligt de nadruk op het creëren en behouden van de positieve aspecten in het leven van de jongeren.

Meer weten over het plaatsingsproces, de achtergrond, doelgroep en invulling van het verblijf in de KVJJ? Bel of mail naar Colinda Serie via 06-38215843 of colinda.serie@viajeugd.nl

Kort nieuws

Save the date: 7 maart 2023 (middag) KVJJ-bijeenkomst
Tijdens de bijeenkomst bespreken KVJJ-medewerkers met ketenpartners uit hun regio hoe ze samenwerking kunnen versterken. Om daarmee de kansen te benutten voor jongeren die begeleiding nodig hebben in een KVJJ. De bijeenkomst is een vervolg op de bijeenkomst van 21 april 2022. Meer informatie over het programma en de locatie volgt binnenkort.

Informatiepakket KVJJ
Begin 2023 is een online informatiepakket beschikbaar over de KVJJ. Daarin vind je onder andere informatiebladen, een Q&A, filmpjes en een podcast. Het geactualiseerde algemene informatieblad KVJJ’s  kun je nu al bekijken. Het pakket kan de hele keten gebruiken om heldere en toegankelijke informatie te vinden en te geven over de KVJJ en hoe deze vorm van vrijheidsbeneming voor jongeren werkt.

Contact en colofon

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u betrokken bent bij of geinteresseerd ben in het programma VOM.

Disclaimer

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Programma Vrijheidsbeneming Op Maat, Divisie Forensische Zorg en Justitiële Jeugdinrichtingen, Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Overname van (delen van) artikelen kan alleen met toestemming van het programma VOM.

Redactie

Mieke van Meer, Susanne Schippers