Verhalen uit de praktijk

“Het mooie van werken bij DJI? Mijn baan doet ertoe!”

Van maaltijden voor alle ingeslotenen in Nederland tot medische apparatuur. En van groenonderhoud tot zorgpersoneel. Bij het Inkoopuitvoeringscentrum (IUC) van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zorg je voor de inkoop van uiteenlopende onderwerpen en enorme volumes: we kopen per jaar voor ruim € 350 miljoen in. Esther van der Waals, senior adviseur inkoop, brengt als accountmanager inkoop en afnemer samen.

Esther senior adviseur inkoop
©DJI

“Gaat het om de inkoop, dan adviseer ik iedereen die betrokken is bij het inkoopproces; zowel de afnemers binnen DJI, bijvoorbeeld facilitair managers en businesscontrollers, als mijn collega’s, de inkoopadviseurs facilitair en arbeid. Daarnaast begeleid ik ook de medewerkers van contractbeheer. Dat is precies wat mijn werk zo afwisselend maakt: ik ben zowel intern als extern het aanspreekpunt. Als senior adviseur ben ik de sparringpartner op de achtergrond om te zorgen dat de processen goed en rechtmatig verlopen.”

Afwisseling ten top

Esther is sparringpartner van vijf inkoopadviseurs en zes contractbeheerders en adviseert hen bij vraagstukken. “Dit gaat echt over van alles. De keuze van de juiste inkoopprocedure, het opstellen van de offerteaanvraag of discussies met de leveranciers over facturatie. De ene dag ben ik ergens in het land bij een penitentiaire inrichting om de vestigingsdirecteur te adviseren over een specifieke inkoopvraag en de andere dag bespreek de inkooprapportage met de facilitair manager, businesscontroller en aanvragers. Weer een andere keer adviseer ik op basis van rapportages het management van DJI over het (meerjaren)inkoopbeleid of geef ik een presentatie over inkoop aan het facilitair bedrijf of het middenkader. Mijn dagen zijn nooit hetzelfde.”

De organisatie staat nooit stil

“Het mooie van werken voor DJI? Je werk doet ertoe! Het is een uitdagende organisatie en je draagt bij aan de maatschappij. Hoe kunnen we bijdragen aan het welzijn van gedetineerden en hoe zorgen we ervoor dat de inkoopprocessen goed verlopen? Bijzonder toch om daar een rol in te spelen? Bovendien staat de organisatie nooit stil. Wij willen klantgerichter worden en onszelf steeds verbeteren. In verschillende projectgroepen dragen wij daar actief aan bij. Bijvoorbeeld door het maken van een opleidingsplan voor de verschillende afdelingen en om te komen tot één portaal voor alle inkoopinformatie en -aanvragen.”

Volop ruimte om je te ontwikkelen

Ook de vele ontwikkelkansen zijn de reden waarom Esther al veertien jaar bij het IUC werkt. “Er wordt binnen DJI actief ingezet op de groeipaden van medewerkers. Je kunt opleidingen en trainingen volgen. En geef je aan wat je wensen zijn, dan wordt er met je meegedacht. Zo wilde ik me op een gegeven moment minder richten op het inkopen zelf, maar meer overkoepelend en adviserend bezig zijn. Ik kreeg alle ruimte om me te ontwikkelen en mijn ambities waar te maken.” Wil Esther nog verder doorgroeien? “Dat zou kunnen richting contractmanagement. Maar voorlopig zit ik nog prima op mijn plek. Elke dag opnieuw zijn er interessante uitdagingen en unieke vraagstukken om me in vast te bijten.”

Milou
©DJI

Heb je verder nog vragen?

Senior recruiter Milou Verhoeks staat je graag te woord.
06 39 45 26 67
m.verhoeks@dji.minjus.nl