Verhalen uit de praktijk

Alarmsituaties houdt de mens wel scherp

Toine werkt als inrichtingsbeveiliger binnen jeugdinrichting RJJI Den Hey-Acker in Breda. Een baan waarbij je altijd alert moet zijn en geen dag hetzelfde is. Toch weet Toine er elke dag óók de gezelligheid in te houden.

Toine over zijn werk als inrichtingsbeveiliger binnen jeugdinrichting Den Hey-Acker in Breda

Hoe lang ben je al inrichtingsbeveiliger binnen Den Hey-Acker en hoe ben je hier terecht gekomen?

“Voordat ik bij Den Hey-Acker werkte was ik werkzaam bij de rechtbank in Breda en maakte in 1992 de overstap naar Den Hey-Acker. Dit deed ik vanwege de onregelmatige diensten en het uitdagende karakter van onze doelgroep hier binnen de jeugdinrichting. Ik werk inmiddels alweer 28 jaar op deze plek maar ik heb er tot op de dag van vandaag nog geen spijt van gehad gelukkig!”

Hoe ziet een dag als inrichtingsbeveiliger eruit voor jou?

“Zoals ik al zei ga ik nog steeds elke dag met plezier naar mijn werk, omdat hier geen dag hetzelfde is, je nooit weet wat er op je pad gaat komen. We kunnen als inrichtingsbeveiliger ingezet worden op verschillende posten met verschillende taken, dit is afhankelijk van waar ik ben ingedeeld en dat bepaalt voor een groot deel mijn dag en werkplezier. Als ik moet kiezen hebben de vaste posten niet mijn voorkeur, ik houd mij liever bezig met ambulante taken. Op die manier ben je veel mobieler en kom je met meer mensen in contact, zoals collega’s en de jongeren zelf.”

Wat maakt het werken specifiek in een jeugdinrichting zo leuk en uitdagend?

“Het onverwachte en onvoorspelbare karakter van ons werk. Het ene moment is het redelijk rustig en zelfs gezellig te noemen en op een ander moment kan er zomaar van alles aan de hand zijn. Een alarm op zijn tijd houdt de mens binnen deze organisatie wel lekker scherp, al is dit natuurlijk niet altijd even leuk voor betrokken medewerkers. Wat ik wel ervaar is dat in dit soort situaties veel collega’s, zowel groepsleiding als beveiliging, er hetzelfde in staan. Dit geeft altijd een heel prettig gevoel zodat we samen weer veilig verder kunnen.”

En zijn er ook minder leuke kanten?

“Iedere baan heeft volgens mij wel eens werkzaamheden of verplichtingen die niet zo leuk zijn, maar dat hoort erbij. Tegenwoordig worden we ook door heel Nederland gestuurd voor cursussen die we moeten volgen. Dat vind ik wel jammer, deze kunnen vaak gewoon op locatie simpel en effectief gegeven worden als je het mij vraagt.”

Tot slot, wanneer is jouw werkdag geslaagd?

“Mijn werkdag is geslaagd als ik het gezellig heb gehad met mijn collega’s van die dag. Hiermee bedoel ik niet alleen de beveiligers, maar iedereen waar ik mee te maken heb gehad of mee samen heb moeten werken. En dat we natuurlijk allemaal weer gezond naar huis kunnen!”