Als arbeidsbegeleider help je gedetineerden verder

Verhalen uit de praktijk

Een baan met betekenis: dat is de functie van arbeidsbegeleider bij een penitentiaire inrichting. Productiecoördinator Jean-Poul kan erover meepraten. Hij begeleidde jarenlang de gedetineerden in Krimpen aan den IJssel bij het productiewerk. Lees hier zijn verhaal.

Jean-Poul over de functie van arbeidsbegeleider

“Als arbeidsbegeleider help je mensen écht verder. Wat ze ook gedaan hebben, gedetineerden blijven mensen. Je hebt bijna dagelijks contact met je groep en bouwt daardoor een band met de mensen op, waardoor je ze nog gerichter kunt helpen. Door ze te motiveren hun werk en eventuele opleiding zo goed mogelijk te doen, maar ook simpele zaken als op tijd komen aan te leren, is de kans groter dat ze na hun straf op zoek gaan naar werk en wegblijven uit het criminele circuit.”

Tranen in zijn ogen

“Een tijd geleden nam een jongen van mijn groep met tranen in zijn ogen zijn certificaat in ontvangst. Hij had nog nooit in zijn leven iets afgemaakt en daar stond hij met zijn allereerste diploma. Dat zijn momenten die me bijblijven en waarvoor ik zeventien jaar geleden overstapte naar de Dienst Justitiële Inrichtingen. Je verricht hier werk met betekenis.”

Alle kanten op

“Ik ben leergierig en vind het interessant om telkens een ander kijkje in de keuken te krijgen. Zo begon ik als complexbeveiliger en werd ik daarna penitentiair inrichtingswerker en arbeidsbegeleider. Tegenwoordig ben ik productiecoördinator. Dat is het mooie aan deze organisatie, je kunt hier écht alle kanten op. Je hoeft het maar aan te geven. En hoewel er tussen mijn huis en de inrichting in Krimpen aan den IJssel nog drie gevangenissen staan, heb ik nooit de overstap naar een andere PI willen maken. Ik voel me hier thuis en heb fijne collega’s. Dat is voor mij heel veel waard.”

Solliciteren?

Wil jij ook van waarde zijn in de PI in Krimpen aan den IJssel? Bekijk hier onze vacature voor arbeidsbegeleider en wie weet verwelkomen we jou als onze nieuwe collega! Zie hier de vacature arbeidsbegeleider.