Als penitentiair inrichtingswerker bied je gedetineerden de helpende hand

Verhalen uit de praktijk

Het eerste aanspreekpunt voor gedetineerden. Een maatschappelijk werker. De schakel tussen andere zorgdisciplines en gedetineerden. Kortom: een functie met veel verschillende verantwoordelijkheden.

Ruud vertelt over zijn werk als penetentiair inrichtingswerker

Zo vat penitentiair inrichtingswerker Ruud zijn baan bij de penitentiaire inrichting (PI) in Krimpen aan den IJssel samen. “De kans minimaliseren dat iemand terugvalt, en eraan bijdragen dat deze persoon een goed leven opbouwt buiten de PI: het is mooi om aan deze doelen te werken.”

“De manier waarop je mensen benadert, is in mijn functie allesbepalend. Ik vraag me altijd af: als ik zelf in de gevangenis terechtkom, welke benadering zou ik prettig vinden? Met die instelling ga ik dagelijks aan de slag. Dat begint al bij het openen van de celdeuren. Door de mensen bijvoorbeeld goedemorgen te wensen, maar ook door te luisteren en te doen wat je belooft, bouw je een band op met gedetineerden. Hiermee zorg je voor orde, rust en veiligheid op de leefafdeling.”

Focus op de toekomst

“Als penitentiair inrichtingswerker verricht ik onder meer celinspecties en begeleid ik gedetineerden bij hun dagprogramma. Ook schuif ik iedere zes weken aan bij het multidisciplinair overleg, waarbij ik samen met collega’s van andere disciplines de gedetineerden bespreek. In mijn werk probeer ik altijd alert te zijn en gesprekjes aan te knopen met de mensen. Hiermee kan ik ze de juiste richting op helpen, bijvoorbeeld door de focus op de toekomst te leggen in plaats van het verleden. Een deel van de gedetineerden zal altijd voor het criminele pad blijven kiezen. Maar er is ook een deel dat wél vooruit wil. Het is mooi om deze mensen de helpende hand te kunnen bieden.”

Er gaan deuren voor je open

“Ruim dertien jaar geleden zag ik dat de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) mensen zocht. Mijn interesse was gewekt. Het leek me mooi om gedetineerden verder te kunnen helpen. Dat vind ik nog steeds het mooiste aan mijn werk. Daarnaast krijg je bij deze organisatie alle kansen jezelf verder te ontwikkelen. Als je graag wilt doorgroeien, gaan er binnen de DJI écht deuren voor je open. Zo volg ik momenteel een extra managementopleiding, omdat ik graag ooit teamleider of afdelingshoofd wil worden. Door nu al extra werkzaamheden te verrichten, zoals het voorzitten van het multidisciplinair overleg, word ik hiervoor optimaal klaargestoomd.”

Solliciteren?

Wil jij ook van waarde zijn in de PI in Krimpen aan den IJssel? Bekijk hier onze vacature voor een penitentiair inrichtingswerker en wie weet word jij de nieuwe collega van Ruud! Zie hier de vacature penitentiair inrichtingswerker.