Verhalen uit de praktijk

Communiceren over én met jongeren in een jeugdinrichting

Ruim een half jaar geleden is mijn communicatieavontuur bij de Rijks Justitiële Jeugdinrichting (RJJI) begonnen.

Medewerkster vertelt over haar communicatiewerk in jeugdinrichtingen

In oktober 2019 mocht ik aan de slag met de communicatie van “onze” drie jeugdinrichtingen. Naast de communicatie was ik ook benieuwd naar de jongeren zelf en wat er nou allemaal op een groep gebeurt. En er is maar één manier om daar achter te komen…

Opgesloten

Ik vond het toentertijd lastig om in te schatten wat voor soort organisatie een jeugdinrichting nou precies is, omdat er vanuit de media vaak een eenzijdig beeld is; veel (jeugd)criminaliteit, gedetineerden die tijdens hun verlof de benen nemen en diverse rechtszaken waar heel Nederland vanaf de zijlijn alles kan volgen. Maar, dat is vanuit de buitenkant. Nu ga ik het binnen de muren van dichtbij meemaken. Al snel kwam ik erachter dat er zoveel meer gebeurt dan alleen “opsluiten”. Natuurlijk zitten de jongeren hier achter een dikke afgesloten deur binnen de muren van de inrichting, en terecht. Maar behandeling staat centraal. Er is een strak dagprogramma waarin ze onderwijs volgen, ze krijgen therapie en daarnaast gaan ze aan de slag met hun toekomstplannen buiten de muren van de jeugdinrichting. Hier was ik natuurlijk erg benieuwd naar…

Op de groep

Omdat we steeds meer aan de buitenwereld willen laten zien wat er hierbinnen gebeurt, vind ik het belangrijk om dit met eigen ogen en oren te ervaren. Zo mocht ik op mijn tweede werkdag meteen een avonddienst meedraaien op de groep. Natuurlijk vond ik dit spannend. Hoe zouden deze jongeren op mij reageren, en ik op hen? De jongeren kwamen net terug van onderwijs en waren eerst wat achterdochtig. “Mevrouw, wat komt u hier precies doen?” Ik vertelde dat ik verantwoordelijk was voor de communicatie zoals de website of nieuwsbrief. Er volgden wat kleine gesprekjes en op een gegeven moment liet een jongere vol trots zijn map met behaalde diploma’s zien. “Kijk mevrouw, deze heb ik hierbinnen allemaal behaald”. Ik denk dat het wel een stuk of 7 verschillende diploma’s waren. Ik vertelde hem dat ik dit erg knap vond en zag een trotse glimlach op zijn gezicht verschijnen.

Lingo

Nadat er gezamenlijk werd gegeten en de corvee taken werden uitgevoerd, begon het avondprogramma. Ik stelde voor om Lingo te gaan kijken omdat twee vriendinnen van mij in de uitzending zaten. “Pfffff Lingo, suf programma”. Ik had deze reactie ergens wel verwacht, welke jongen van een jaar of 18 gaat er nu in een jeugdinrichting vrijwillig naar Lingo kijken? Dat is toch helemaal niet stoer. Maar toch werd de tv aangezet en gedurende de aflevering schoven steeds meer jongens aan… Op een bepaald moment hoorde ik zelfs vanuit steeds meer hoeken dat er enthousiast werd meegedaan en voor ik het wist zaten alle jongeren Lingo te kijken. Dat toverde dan weer een glimlach op mijn gezicht.

Basketballclinic

Naast mijn uren op kantoor vond ik het toch ook wel heel interessant om hier wat meer mee te doen. Zelf speel ik in mijn vrije tijd basketball dus ik zag meteen een nieuwe mogelijkheid. Via de afdeling Vrije Tijd en Vorming kreeg ik de kans om in de week van kerst een hele dag basketballclinics te geven. Ik had enige ervaring in het geven van basketbaltrainingen, maar wist dat dit hierbinnen toch nét wat anders (lees: lastiger) zou worden. Aan het begin van de training werden ballen weggeschopt en werd er amper geluisterd maar ik merkte dat als ik daar op een speelse en motiverende manier mee omging, ze beter gingen luisteren. Zelfs jongeren die aan het begin van de clinic aan de kant zaten omdat ze “geblesseerd” waren, zagen dat het toch wel leuk was en voegden zich alsnog bij de groep. Toch wonderlijk hoe snel zo’n blessure zichzelf dan oplost… Aan het einde van de dag was ik stiekem best wel moe. Niet alleen fysiek was het inspannend maar je moet toch continue scherp zijn en alles in goede banen leiden. Als ik dan aan het einde van zo’n clinic word bedankt en krijg te horen dat het heel erg leuk was, dan vergeet je bijna dat je te maken hebt met jongeren in een jeugdinrichting. En ik hoop dat zij dat deze dag ook zo hebben ervaren.