Verhalen uit de praktijk

Complexbeveiliger in een penitentiaire inrichting: een gevarieerde job

Advocaten en familie van gedetineerden aanmelden. Surveilleren in het gebouw. Gedetineerden ophalen voor een gesprek met de medische dienst. Als complexbeveiliger bij de penitentiaire inrichting (PI) in Krimpen aan den IJssel heb je continu wisselende werkzaamheden. Juist dat gevarieerde takenpakket maakt dat Tovik zo enthousiast is over zijn baan. Lees hier zijn verhaal.

Tovik vertelt over zijn werk als complexbeveiliger

“Met ongeveer honderd medewerkers zijn we verantwoordelijk voor de beveiliging van de PI in Krimpen aan den IJssel. Het leuke aan dit werk is dat je steeds op andere plekken in het gebouw aan de slag gaat. Zo verricht ik het ene moment inspecties op de afdeling waar gedetineerden verblijven, terwijl ik het andere moment toezicht houd in een van de bezoekerszalen. Met behulp van een rooster worden de taken verdeeld. Er zijn mensen die liever overdag werken, terwijl anderen de voorkeur geven aan ’s avonds en ’s nachts. Onze collega’s van de planning proberen rekening te houden met onze wensen.”

Stap extra zetten

“Communicatie is alles in dit beroep. Het is belangrijk om rechtvaardig en duidelijk te zijn naar de mensen die in de PI verblijven. Maar ook inlevingsvermogen is van belang. Je bent er óók om de mensen te helpen. Laatst vroeg een advocaat me of ik een strafdossier bij een gedetineerde wilde afleveren, zodat hij dit voor zijn zitting nog kon inzien. Dit hoort officieel niet bij mijn taken, maar ik zorg dat het geregeld wordt. De gedetineerde was hier enorm blij mee. Door soms zo’n stap extra te zetten, voorkom je eventuele wrijving in de toekomst.”

Ik voel me hier thuis

“Voordat ik hier solliciteerde, had ik nog nooit een gevangenis van binnen gezien. Ik ging in Krimpen aan den IJssel aan de slag met de instelling: ‘als ik het niets vind, dan ga ik wat anders doen’. Inmiddels zijn we achttien jaar verder. De tijd vliegt! Naast de doorgroeimogelijkheden en de vrijheid en verantwoordelijkheid die ik krijg in mijn functie, waardeer ik binnen deze PI de goede sfeer. Ik houd van gezelligheid en kan erg lachen met mijn collega’s. Ook het contact met de gedetineerden is goed en ik ken het gebouw op mijn duimpje. Ik voel me hier thuis.”

Vacatures

Wil jij ook van betekenis zijn in de PI in Krimpen aan den IJssel? Bekijk onze vacatures voor een complexbeveiliger en wie weet word jij de nieuwe collega van Tovik!

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact op met de recruiter van het SSC:

Sandy van Kints
M: 06 27 40 88 88
E: s.v.kints@dji.minjus.nl

Wij kijken er naar uit om van je te horen!