Verhalen uit de praktijk

"Ik ben nog steeds onder de indruk van de mogelijkheden binnen de Rijksoverheid"

Een vervangingsplan voor matrassen maken klinkt als een eenvoudige klus. Maar niet als je bedenkt dat het om een landelijke opgave gaat voor de bedden van 10.000 justitiabelen. Daar komt nogal wat bij kijken. Marieke Janssen weet er alles van. Zij is productmanager bij het Facilitair Bedrijf van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). “Een dynamische en diverse functie.”

Marieke Janssen (SSC)
Beeld: ©DJI / DJI

Verbeteren en verduurzamen

Het Facilitair Bedrijf heeft de gehele facilitaire dienstverlening binnen DJI in beheer. Dit gaat van gebouwbeheer tot het leveren van uiteenlopende voorzieningen aan de verschillende DJI-inrichtingen. Denk aan meubilair, bedrijfskleding, catering en maaltijden voor justitiabelen. Marieke richt zich als productmanager op de zogenoemde justitiabelenvoorzieningen. “Hierbij gaat het over zaken als linnengoed, voeding, persoonlijke verzorgingsartikelen, huishoudelijke producten en bruin- en witgoed. Ik onderzoek continu hoe we de dienstverlening op deze gebieden kunnen verbeteren én verduurzamen.”

Miljoenen euro’s

“We rollen nu een landelijke pilot uit om voedselverspilling binnen de inrichtingen tegen te gaan. Ook loopt er een Europese aanbesteding voor het wit- en bruingoed. Daarin ligt de focus op hoe we de levensduur van die vele apparaten kunnen verlengen. Als gedelegeerd opdrachtgever werk ik nauw samen met de facilitaire locatieteams en het Inkoopuitvoeringscentrum van DJI om deze aanbesteding – hierbij gaat het over een aantal miljoen per jaar – tot een succes te maken.”

Verbindende rol

Een van de trajecten die Marieke in gang heeft gezet, is dat een deel van het linnenpakket aansluit bij de categorie Bedrijfskleding Rijk. “Door grootschalige inkoop kunnen we hopelijk beter de duurzaamheidsdoelstellingen realiseren. Ik heb daarin een verbindende rol en zorg voor afstemming met alle stakeholders, onder wie facilitair managers, aanbestedingsadviseurs, contractmanagers, In-Made en de categorie. Het leuke is dat ik continu met mensen te maken heb. Want ik overleg ook met inrichtingsmedewerkers en soms met de gedetineerdencommissie.”

Een wereld op zich

Marieke maakt deel uit van het team productmanagement. “Ons team bestaat uit zes collega’s, met verschillende persoonlijkheden en ook verschillende sterke punten. Wij vullen elkaar aan en staan altijd voor elkaar klaar. Ik werk hier sinds augustus 2019. Omdat ik graag bij de Rijksoverheid wilde werken – vanwege de vele doorgroeimogelijkheden – hield ik WerkenvoorNederland.nl in de gaten. Deze functie sprak mij gelijk aan. Voor professionals in het facilitaire werkveld zijn penitentiaire inrichtingen echt heel tof. Achter de muren bevindt zich een wereld op zich, waar mensen wonen, verblijven en werken. Daarnaast hebben wij ook te maken met het Rijksbrede Categoriemanagement. Het facilitaire speelveld is dus enorm. Die dynamiek en diversiteit vind ik gaaf.”

Initiatieven nemen

“Veel mensen denken misschien dat de overheid een stoffige organisatie is. Nou, ik ben nog steeds onder de indruk van de vele mogelijkheden hier. Rijksbreed werken we continu aan verbeteringen en innovaties. Daarnaast ervaar ik echt dat ik word aangemoedigd om initiatief te nemen. Ook krijg je de ruimte om jezelf te ontwikkelen. Zo kun je verschillende opleidingen volgen, vakinhoudelijke maar ook rondom je persoonlijke effectiviteit. En als ik zie hoe iedereen in deze periode van COVID-19 de handen in elkaar slaat om alles voor elkaar te krijgen, dan word ik daar gewoon warm van. Dat vind ik super!”

Vacature!

Is een baan bij het Facilitair Bedrijf DJI ook iets voor jou? Bekijk hier de vacatures en wie weet word jij de nieuwe collega van Marieke.

Sandy van Kints
Beeld: ©DJI / DJI

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact op met de recruiter van het SSC:

Sandy van Kints
M: 06 27 40 88 88
E: s.v.kints@dji.minjus.nl

Wij kijken er naar uit om van je te horen!