"Ik bied jongeren structuur in een spannende periode in hun leven"

Verhalen uit de praktijk

Met een vooropleiding in een totaal andere richting toch aan de slag in een justitiële jeugdinrichting? Robin bewijst dat het kan. Hij gooide het roer om en liet zich omscholen tot pedagogisch medewerker. Sinds begin 2020 werkt hij bij RJJI De Hartelborgt in Spijkenisse. Nu maakt hij de balans op. Wat blijkt? Een betere keuze had hij niet kunnen maken. Robin legt uit waarom.

Robin, pedagogisch medewerker
Beeld: ©DJI / DJI

Groentje in de justitiële wereld

“Het was allesbehalve vanzelfsprekend dat ik hier ooit terecht zou komen. Ik heb een diploma in communicatie. Maar toen ik als zzp’er in de psychiatrie werkte, kwam ik erachter dat de zorg me heel erg aansprak. En in het bijzonder de jongere doelgroep. Via via kwam ik bij De Hartelborgt terecht. Nog steeds vind ik pubers een geweldige doelgroep. Ik denk dat we veel kunnen leren van de creativiteit en veerkracht van jongeren. De pubertijd is voor iedereen een rare en spannende periode. Maar hoe ga je daarmee om als je in een jeugdinrichting zit? Dat vind ik interessant om te zien.”

Inkomstenafdeling

“Ik werk op de afdeling waar iedereen binnenkomt. Sommigen voor het eerst, anderen hebben al vaker vastgezeten. Op onze groep verblijven jongeren maximaal acht weken. In die tijd bekijken we naar welke afdeling ze het beste kunnen doorstromen. De gigantische doorstroom maakt deze afdeling uniek en heel leuk: om de zoveel weken sta je weer voor een totaal nieuwe groep.”

Dagprogramma

“Als pedagogisch medewerker bied je structuur aan de jongeren. ’s Ochtends wekken wij ze. Gedurende de dag zorgen wij dat ze hun programma volgen. Dat bestaat onder andere uit onderwijs, gezamenlijke maaltijden, corvee, sporten en luchten. Tussendoor sluiten we ze in. Dan hebben wij tijd om andere zaken te regelen, zoals een intake met nieuwe jongeren of het invullen van perspectiefplannen. Om 21.00 uur sluiten we ze weer in.”

Geborgenheid

“Elke dag tussen 13:00 en 16:00 uur is de overdracht tussen de ochtend- en de avondploeg. Dat is een heel fijn moment waarbij je met collega’s kunt sparren en in goede afstemming je dienst kunt afsluiten of voortzetten. Wat ik ook heel mooi vind: de geborgenheid die er heerst. We hebben een heel divers team, waarin ik me vrij voel om mijn gedachten te delen. De rest reageert daar altijd heel professioneel op. Juist omdat ik relatief nieuw ben, helpt dat mij enorm. Mijn collega’s nemen een stukje onzekerheid bij mij weg.”

Zelfontwikkeling

“Eén van de redenen dat ik hier wilde werken, is omdat er binnen de justitiële jeugdinrichtingen van het Rijk enorm veel ontwikkelmogelijkheden zijn. Zo start ik binnenkort met het traject om een officiële SKJ-registratie te halen. Met zo’n registratie laat je zien dat je ervaring, kennis en vaardigheden hebt om goede hulp te bieden in complexe situaties met jongeren. Wat ik ook graag wil: fitnessles geven aan jongeren. Daarom heb ik me opgegeven voor een cursus waarmee ik mijn bevoegdheid daarvoor kan halen.”

Geen hotel

“Mensen zeggen wel eens dat een jeugdinrichting net een hotel is, maar geloof mij: dat is echt niet het geval. Hoewel de jongeren kunnen tv-kijken, snoep eten en voetballen, zijn ze de controle over hun leven kwijt. Uiteindelijk gaat aan het eind van de dag de deur achter ze dicht en zijn zij niet degenen die bepalen wanneer die deur weer opengaat. Ik probeer mezelf altijd te verplaatsen in de jongen die ik vroeger was. Hoe zou ik het als achttienjarige vinden als ik hier terechtkwam? Het idee dat je vastzit en geen kant op kunt. Dat doet meer met je dan je denkt.”

Trots

“Het is echt leuk om in een jeugdinrichting te werken. Ik vergelijk het altijd met een rijdende trein. Op het moment dat ik begin met mijn werkdag, stap ik in. En als ik weer naar buiten loop, dan stap ik weer uit. Dan ben ik ook echt vrij. Ook al maak ik soms heftige dingen mee, ik kan het gevoelsmatig goed naast me neer leggen. Met vrienden en kennissen praat ik altijd met veel plezier over mijn werk. Dan besef ik vaak pas hoe bijzonder het eigenlijk is wat ik doe. En dat maakt me trots!”

Vacature!

Word jij Robins collega? Bekijk onze actuele vacature.

Wil jij meer weten over het werken als pedagogisch medewerker bij DJI?

Ga naar de pagina Pedagogisch medewerker.

Jorine
Beeld: ©DJI

Heb je interesse of een vraag?

Jorine Verhoeff (recruiter) staat je graag te woord.

Telefonisch via 06-25690386 op per e-mail: jorine.verhoeff@dji.minjus.nl