"Ik denk dat veel mensen niet weten hoe sterk onze organisatie is in vernieuwing en innovatie"

Verhalen uit de praktijk

Werk je bij de afdeling Functioneel Beheer en Dienstenmanagement bij de Directie Informatievoorziening (DI), dan is de kans groot dat jouw rol anders is dan bij veel andere organisaties. Zo richt Peter Spaans zich meer op ontwikkeling en innovatie, en heeft hij een regierol binnen het DevOps-team. Helma van Dijken heeft juist veel contact met ketenpartners, zoals de politie en het UWV. Lees wat hun werk zo boeiend maakt.

Peter
Beeld: ©DJI

“Bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) doet je werk ertoe”, vertelt Peter. “Zo worden de applicaties die wij in ons team beheren en ontwikkelen, gebruikt door de Dienst Vervoer en Ondersteuning. Denk aan een planningstool voor de DJI-busjes die gedetineerden van A naar B brengen. Daar komen geavanceerde informatiesystemen bij kijken, waar ook partijen buiten DJI mee werken. Denk aan het OM, de politie en het COA. Maar de dienst gaat ook over zoekacties in cellen en de inzet van speurhonden.”

Minder op de inhoud, meer op de regie

“Mijn werk als senior functioneel beheerder is de afgelopen jaren behoorlijk veranderd”, vervolgt Peter. “Van beheersactiviteiten ben ik meer richting innovatie gegaan. Ik zit hierdoor minder op de inhoud en meer op de regie. Zo ben ik een belangrijke gesprekspartner van de productowner en maak ik de vertaalslag tussen de gebruikers en de applicatieontwikkelaars. Ik ben als het ware de projectleider binnen het multidisciplinaire team. Het leuke daarvan is dat ik ook andere zaken oppak die ik voorheen als functioneel beheerder niet deed. Budgetbeheer en meehelpen zoeken naar nieuwe collega’s- bijvoorbeeld. En hebben we zoals nu nieuwe mensen nodig? Dan mag ik me daarmee bemoeien. Dat maakt mijn baan extra interessant.”

Overkoepelende rol

Dat je als functioneel beheerder bij DJI verschillende kanten op kunt, blijkt wel uit het feit dat Helma’s rol nogal verschilt van die van Peter. “Ik vervul meer een overkoepelende regie- en sturingsrol. Officieel valt mijn functie onder functioneel beheer, maar ik richt me op de ketencoördinatie”, vertelt ze. “Het leuke daarvan is dat ik zowel intern als extern veel contacten onderhoud. Het draait om het op orde houden van de berichtenuitwisseling tussen DJI en haar partners en een goede samenwerking. Dit vraagt om kennis van het applicatielandschap, met elkaar afstemmen en goed blijven nadenken. Een fout in de berichtenuitwisseling kan cruciale gevolgen hebben. Daarnaast richt ik me op het optimaliseren van de datakwaliteit met onder andere politie, justitie en het COA en geef ik advies bij veranderingen of vernieuwingen in de informatieketen.”

Helma
Beeld: ©DJI

Nooit uitgeleerd

Helma werkte bijna 25 jaar bij een gemeente en maakte in de zomer van 2020 de overstap naar DJI. “Ik doe graag iets voor de samenleving, en wil met én voor mensen werken. Verder spreekt het me aan dat DJI een grote organisatie is die continu in beweging is. Ik denk dat veel mensen niet weten hoe sterk wij zijn in vernieuwing en innovatie. Denk aan artificial intelligence en biometrie. Je bent hier nooit uitgeleerd. Daarover gesproken: ik werkte hier nog geen anderhalve maand en kreeg al een driedaagse training requirements aangeboden. Er is een ruim opleidingsbudget en je krijgt hier alle ruimte voor je vakinhoudelijke en persoonlijke ontwikkeling.”

Vacature!

Zoek jij als ICT-professional werk dat ertoe doet? Kom dan het team Functioneel Beheer en Dienstenmanagement van de Directie Informatievoorziening versterken. Bekijk hier de vacature en wie weet word jij de nieuwe collega van Helma en Peter.

Wil jij meer weten over werken bij Directie Informatievoorziening?

Ga naar de pagina Directie Informatievoorziening.

Eltjo Bril
Beeld: ©DJI

Heb je interesse of een vraag?

Eltjo Bril (recruiter) staat je graag te woord.

Telefonisch via 06-51050985 of per e-mail: e.bril@dji.minjus.nl.