"Ik werk heel zelfstandig en krijg veel vrijheid. Dat vind je in dit werk ergens anders niet zo snel"

Verhalen uit de praktijk

Is er binnen de Rijks Justitiële Jeugdinrichting De Hartelborgt een stoel kapot? Een scheur in de muur of problemen met de ventilatie of een elektrische installatie? Dan komt Paulo do Livramento in actie. Hij is medewerker technische dienst bij het Facilitair Bedrijf van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Wat daar zo leuk aan is? Hij vertelt het zelf.

Paolo SSC
Beeld: ©DJI / DJI

Veel vrijheid

“Mijn werk is geen 9-tot-5-baan. Soms komt het voor dat ik wat langer doorwerk om een storing op te lossen.
Je moet dus wel flexibel zijn, maar je krijgt er ook veel flexibiliteit voor terug. En vrijheid. Dat vind ik prettig aan mijn baan. Ik werk heel zelfstandig, er is bij wijze van spreken niemand die mij op de vingers kijkt. Die vrijheid vind je ergens anders niet zo snel.”

Beveiligingsregels

“Is er een probleem of iets kapot? Dan komt de melding daarvan bij mij en mijn collega terecht. Vaak kunnen we het zelf oplossen. Maar het komt ook voor dat we een aannemer of monteur inschakelen. Natuurlijk kan die niet zomaar het terrein op wandelen, er gelden hier beveiligingsregels. Daarover onderhoud ik het contact. Zo moet van tevoren onder meer een verklaring omtrent het gedrag, een VOG, worden aangeleverd. Ook zie ik er tijdens de werkzaamheden op toe dat de bezoekende partij zich aan de regels houdt. En ik schakel hierover met de afdeling Beveiliging. Dat maakt mijn baan anders dan bij veel andere organisaties.”

Contact met justitiabelen

“De Hartelborgt mag dan een jeugdinrichting zijn, het blijft natuurlijk een penitentiaire inrichting. Met elektrische deuren, beveiligingscamera’s, noem maar op. Dat geeft wel een bepaalde dynamiek. Want is er een storing in een van de beveiligingsinstallaties, dan moet die natuurlijk zo snel mogelijk worden opgelost. Ik heb ook contact met de justitiabelen. Ik werk tenslotte ook voor hen, bijvoorbeeld als er iets stuk is op hun afdeling.”

Goede regelingen

“Van oorsprong ben ik elektromonteur. Na jarenlang via uitzendbureaus te hebben gewerkt en bij raffinaderijen als Shell en Q8, werd ik magazijnmedewerker. Daarna heb ik van 2001 tot 2010 bij Justitie gewerkt in de beveiliging. Toen dat vanwege een blessure niet meer kon, ben ik als geluidsengineer de muziek ingegaan. In 2016 ging ik weer bij Justitie werken, en daar heb ik geen spijt van. De Rijksoverheid heeft goede regelingen, ik noem het vastigheden, je staat hier echt niet zomaar op straat. Ook leuk: naast de dertiende maand krijgen we een individueel keuzebudget, een IKB. Extra geld dat je kunt laten uitbetalen of waar je vrije dagen van kunt kopen. Het is hier gewoon goed geregeld.”

Vacature!

Is een baan bij het Facilitair Bedrijf ook iets voor jou? De bijna driehonderd medewerkers werken verspreid over het land op de verschillende DJI-locaties. Bekijk hier de vacatures en wie weet word jij de nieuwe collega van Paulo.

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden bij DJI? Neem contact op met onze recruiters. Deze gegevens vind je hier.