Verhalen uit de praktijk

“Op alarmsituaties wil ik goed voorbereid zijn!”

Bo werkt sinds maart 2018 als pedagogisch medewerker op de meidenafdeling bij Rijks Justitiële Jeugdinrichting De Hunnerberg. Onlangs heeft zij de pittige 8 daagse IBT-opleiding (Interne Bijstandsteam opleiding) afgerond.

Bo
Beeld: ©DJI / DJI

Het IBT is een speciaal opgeleid team dat 24/7 kan worden ingezet in een situatie met een verhoogd veiligheidsrisico. Hoog tijd om een gesprek te voeren met deze energieke dame die als één van de weinige vrouwen is aangesloten bij het IBT team.

Bewust gekozen voor DJI

Bo heeft destijds bewust gekozen voor de functie van pedagogisch medewerker bij DJI: “De combinatie van groepswerk en individueel werk en sportief bezig zijn vond ik fantastisch, dus ik besloot te solliciteren”.

Meiden hebben veel behoefte aan contact

Op de meidenafdeling wordt er gewerkt volgens een duidelijk dagprogramma. Elk uur is er wat te doen. Bo: “De jongeren bij ons op de groep hebben altijd wel wat te vertellen of te vragen. Het valt op dat meiden veel behoefte hebben aan contact, elk gesprek is anders en natuurlijk kan het ook wel eens escaleren, waardoor je snel moet kunnen nadenken en ingrijpen als dat nodig is."

Samen kijken naar de toekomst

Op de kortverblijfafdeling waar Bo werkt is zij ook een mentor voor één van de jongeren: “Samen kijken we naar de toekomst van de jeugdige en wat we samen kunnen doen om aan de doelen van die jongere te werken. Ik zie steeds weer een ander gezicht, karakter en andere problematiek; die afwisseling maakt het werk voor mij interessant!”

Teamwork

Op elk moment van de dag kan er een alarmsituatie ontstaan. Bo: “Ik moet snel kunnen schakelen en mijn collega’s ondersteunen. Als we met zijn allen een situatie onder controle hebben gebracht, dan gaat de spanning over in tevredenheid. Er zijn veel sterke teams binnen onze inrichting omdat er veel ruimte is voor feedback en supervisie. Het is een plek waar je op sommige momenten super hard moet werken, je focus moet behouden én moet kunnen anticiperen wanneer er complexe situaties ontstaan. We werken gestructureerd, maar daarbuiten is er ontzettend veel ruimte voor humor en iedereen respecteert elkaar, daar houd ik van”.

IBT
Beeld: ©DJI / DJI

Opleiding & ontwikkeling

Bo heeft zichzelf in de beginperiode bij DJI eerst de tijd gegeven om het werk op de groep onder de knie te krijgen. Daarna vond ze het tijd worden voor wat nieuws. Ze heeft zich aangemeld voor de IBT-opleiding om sterker en zekerder te worden in haar werk: “Ik vind het belangrijk dat ik bij alarmsituaties precies weet wat ik kan doen en dat ik daar fysiek en mentaal sterk genoeg voor ben”.

Blijven knallen

Bo vond het fysieke stuk het leukst van de opleiding: “Ik ben zelf een aantal jaren bezig met krachttraining en sinds kort heb ik me aangesloten bij een CrossFit-box. Laat mij maar de hele dag squatten, rennen en sit-ups doen, dan maak je mij gelukkig”. Er zat ook een zware kant aan de opleiding: “Het waren lange dagen en voor de technieken die je leert, moet je blijven knallen, ook als je moe bent, en dat is wel een goede test voor mij geweest”.

Volledige steun

Vanuit het team werd Bo volledig gesteund in haar keuze voor de IBT-opleiding: “Ik ben meteen uit geroosterd toen ik me had aangemeld bij de opleiding. Ik weet dat mijn afdelingshoofd en mijn hele team achter mij staan en dat ze het super leuk vinden dat ik dit ben gaan doen. Ze vinden het echt iets voor mij en daar ben ik het helemaal mee eens”.

Fysiek en mentaal sterker

Bo is fysiek en mentaal sterker teruggekeerd op de afdeling van De Hunnerberg: “Nu ga ik weer lekker aan het werk en kan ik mijn collega’s ondersteunen waar nodig! Ik heb een leuke dag gedraaid als ik sportieve activiteiten kan organiseren voor de meiden en ik met mijn collega een positieve dienst afsluit. Wat ik ook heel tof vind is dat ik als een van de weinige vrouwen nu aansluit bij het IBT. Ik bedoel… best wel stoer toch?

Vacature!

Word jij de collega van Bo? Bekijk onze actuele vacatures.

Wil jij meer weten over het werken als pedagogisch medewerker bij DJI?

Ga naar de pagina Pedagogisch medewerker.

Chantal
Beeld: ©DJI

Heb je interesse of een vraag?

Chantal van Stekelenburg (recruiter) staat je graag te woord.

Telefonisch via 06-50685352 of per e-mail: c.v.steekelenburg@dji.minjus.nl