Waarom is het werk van een arbeidsbegeleider zo belangrijk binnen een penitentiaire inrichting?

Verhalen uit de praktijk

Motiveren en begeleiden van gedetineerden bij de arbeid; dat is wat een arbeidsbegeleider doet bij DJI. Elke penitentiaire Inrichting (PI) probeert een stimulerende werkomgeving te bieden waar gedetineerden hun (vak)vaardigheden en vakbekwaamheid kunnen ontwikkelen. Deze arbeid draagt ook bij aan hun resocialisatie. De arbeidsbegeleider speelt hierin een belangrijke rol.

Vincent - Medewerker arbeid
Beeld: ©DJI / DJI

Vincent startte september 2019 als medewerker arbeid bij penitentiaire inrichting (PI) Alphen aan den Rijn. Een functie die best uitdagend kan zijn. Want naast het motiveren en begeleiden van gedetineerden ben je ook verantwoordelijk voor het leveren van kwalitatieve producten binnen een gestelde termijn.

Afwisselende producten

Op een werkzaal voeren we werkzaamheden uit waarbij we werken aan verschillende producten voor externe klanten. Vincent legt uit hoe dat in zijn werk gaat: “Er komt een hoop bij kijken wanneer je een nieuwe opdracht binnen krijgt. Ik begin met het goed lezen van de tekeningen en beschrijvingen van de klant. Als arbeidsmedewerker vertel je iedereen, die aan de nieuwe opdracht gaat werken, hoe de klant het wil hebben. Het is belangrijk dat je rustig en duidelijke kunt uitleggen wat er moet gebeuren. Je kunt eventueel een voorbeeld voorbereiden, zodat men kan zien hoe het eindresultaat er uitziet”.

Blijven opletten

“Het is de combinatie van steeds wisselende werkzaamheden en samenstelling van de groepen gedetineerden die het werk zo leuk maken”, zegt Vincent. “De producten wisselen elkaar af en zo ook de deadline wanneer een opdracht af moet zijn. Zo snijden we grasmatten, zetten we beugels in elkaar of maken we metalen hekken of schuttingen tijdens de vakarbeid. Het werk is uitdagend. Je moet soms de groep gedetineerden motiveren om te werken, maar je moet je ook blijven opletten en toezicht houden op afwijkingen.”

Begeleider specifieke doelgroepen

Om gedetineerden goed te kunnen begeleiden, begint Vincent binnenkort aan de opleiding ‘begeleider specifieke doelgroepen’. “De opleiding is nodig voor de functie, maar ook omdat je beter inzicht krijgt in het begeleiden in zijn algemeen en op specifiek niveau. Zo hoop ik de gedetineerde nog beter te kunnen ondersteunen op de werkzaal”, aldus Vincent.

Bijdragen aan een betere samenleving

Vincent heeft voor DJI gekozen, omdat er veel doorgroeimogelijkheden zijn: “Vanuit mijn functie kan ik doorgroeien naar senior en, mocht de kans zich voordoen, naar plaatsvervangend hoofd arbeid. Verder zijn er nog legio mogelijkheden bij de andere functies binnen DJI. En dat ik met mijn werk een bijdrage kan leveren aan een betere samenleving, was voor mij één van de belangrijkste redenen om voor DJI te kiezen!”

Interesse in DJI?

Wil je net als Vincent ook werken als arbeidsbegeleider op één van de werkzalen bij een PI? Een veilige werkomgeving staat voorop. Heeft iemand hulp nodig, zowel op materieel als immaterieel vlak? Dan bied jij deze. Met jouw motiverende manier van werken stimuleer je een gedragsverandering bij de gedetineerden. Tegelijkertijd weet je (dreigende) ordeverstoringen en crisissituaties zoveel mogelijk te voorkomen. Doen die zich toch voor? Dan treed je doeltreffend op om de situatie zo snel mogelijk te de-escaleren. Hier vind je alle vacatures op dit gebied bij DJI.

Wil jij meer weten over het werken als arbeidsbegeleider bij DJI?

Ga naar de pagina Arbeidsbegeleider