Verhalen uit de praktijk

“We werken er samen aan om te zorgen dat Nederland een fijne en veilige plek blijft"

Marco Zondervan, projectarchitect bij de Directie Informatievoorziening:
“Mijn werk is inhoudelijk zo divers, de kans op verveling is heel klein.” Zo typeert Marco Zondervan zijn baan als projectarchitect bij de Directie Informatievoorziening (DI) bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). “De ene keer ondersteun ik een update van de enterprise-architectuur, de andere dag overleg ik online – hopelijk kan dat straks weer op locatie – met een afdelingshoofd van de penitentiaire inrichting Vught over een nieuw systeem.”

Marco Zondervan over zijn werk als projectarchitect bij de Directie Informatievoorziening

Wat Marco zo mooi vindt aan zijn werk bij DJI? “Mijn job doet ertoe. We werken er samen aan om te zorgen dat Nederland een fijne en veilige plek blijft. En dat is uitdagend. Ik denk dat veel mensen verbaasd zullen zijn als ze horen wat er op ICT-gebied bij ons allemaal gebeurt. Die complexiteit, daar kun je je van harte op uitleven. Wat het extra uitdagend maakt, is dat er bij DJI natuurlijk flinke eisen worden gesteld aan betrouwbaarheid en veiligheid.”

Complexe informatiesystemen

Marco maakt als projectarchitect deel uit van een domeinteam. “Ons team, dat naast mij bestaat uit een domeinarchitect, twee businessanalisten en drie informatiemanagers, richt zich op het domein verblijf en detentieopvolging. Dit gaat over alles wat te maken heeft met het primaire proces van DJI: het op een goede manier uitvoeren van de detentie. Daar komen veel complexe informatiesystemen bij kijken. Het is aan de architect om de samenhang te bewaken. En om toekomstgericht te kijken welke ontwikkelingen nodig zijn en hoe we die kunnen vormgeven.”

Bestelsysteem voor justitiabelen

Een van de onderwerpen waar het team aan werkt, is vervanging van het kassasysteem voor de winkels binnen de penitentiaire inrichtingen. Marco: “Justitiabelen kunnen het geld dat ze verdienen of van familie krijgen, besteden aan allerlei producten uit onze regionale winkels. Dat gaat nu nog met papieren bestellijsten, maar we willen daarvoor een interne webshop realiseren die op de back-end van het nieuwe kassasysteem is aangesloten. Ik verzorg de architectuurcomponent in de aanbesteding voor dit project. Zo ga ik bij een afdelingshoofd van een van de vijf DJI-winkels langs om te horen wat de wensen en eisen zijn. Maar ook om goed zicht te krijgen op hoe die winkels in de praktijk precies werken. Want het is ook mijn taak om de architectuurkaders op te stellen en samen met mijn collega’s een programma van eisen te maken. Wat moet het systeem doen? Hoe komt het eruit te zien? Welke regels hanteren we daarbij?”

Veelzijdig werk

“Mijn werk is hartstikke veelzijdig. De ene keer ondersteun ik een update van de enterprise-architectuur en een ander moment ben ik heel concreet bezig met het realiseren van een koppeling tussen twee systemen. Daarnaast draag ik bij aan organisatieontwikkeling. Dat wordt ook van je verwacht, dat je de organisatie helpt verder te komen. Zo heb ik nu bijvoorbeeld een rol als scrummaster; we maken het architectuurwerk zichtbaar in een backlog om meer zicht en grip te krijgen op het werk dat in uitvoering is en dat wat er aankomt. Onze regiefunctie voor de hele DJI doorontwikkelen, dat is de ambitie van DI. We zijn een groeiende organisatie en duwen het volwassenheidsniveau continu omhoog. Daar kunnen we wel extra architecten bij gebruiken. Van junior tot senior, nieuwe collega’s zijn welkom. Ik vind het echt cool om te zien dat onze afdeling Informatiemanagement en Architectuur zo’n mooie mix is van jonge en meer ervaren ICT-professionals.”

Vacature!

Zoek jij als architect werk dat ertoe doet? Kom dan de afdeling Informatiemanagement en Architectuur van de Directie Informatievoorziening versterken. Bekijk hier de vacature voor domeinarchitect en wie weet word jij de nieuwe collega van Marco.

Wil jij meer weten over werken bij Directie Informatievoorziening?

Ga naar de pagina Directie Informatievoorziening.

Eltjo Bril
Beeld: ©DJI

Heb je interesse of een vraag?

Eltjo Bril (recruiter) staat je graag te woord.

Telefonisch via 06-51050985 of per e-mail: e.bril@dji.minjus.nl.