Verhalen uit de praktijk

We zijn gemaakt om te bewegen, niet om stil te zitten!

Vandaag, dinsdag 8 september, is het de dag van de fysio. Ook de RJJI werkt met diverse fysiotherapeuten die ervoor zorgen dat medewerkers fit en pijnvrij kun werk kunnen doen. Karin is één van die fysiotherapeuten en zij vertelt hoe zij te werk gaat in de jeugdinrichtingen.

Karin vertelt over haar werk als fysiotherapeut in jeugdinrichtingen

Vertel, wie ben je en wat doe je?

“Mijn naam is Karin van Ham en ik werk als fysiotherapeute bij de RJJI. Op de sportschool waar ik jaren geleden werkte, had ik de bedrijfsarts van de RJJI onder behandeling, via haar ben ik toentertijd benaderd om als fysiotherapeut bij Justitie te komen werken. Ik werkte toen al veel bij bedrijven in huis en dit leek me een hartstikke leuke én nieuwe uitdaging. Dit is inmiddels alweer 15 jaar geleden en sindsdien werk ik met heel veel plezier voor De Hartelborgt. Het werken in De Hartelborgt beviel van beide kanten zo goed, dat mij is gevraagd om ook in De Hunnerberg en Den Hey-Acker voor een aantal uur per week aan de slag te gaan.”

En hoe zien die werkzaamheden er momenteel uit?

“Nou, ik kom binnen en gedurende dag komen er medewerkers op afspraak binnen met diverse klachten. Voor elke “patiënt” reserveren we een half uur waarin we de klachten behandelen, oefeningen doornemen en nieuwe oefeningen meegeven. Leuk om te vermelden is dat ik sinds een jaar of twee samen met de sportinstructeur een nieuw concept heb opgezet; “Fysiofitness voor personeel”. Hierbij helpen we medewerkers die het hard nodig hebben om door middel van persoonlijke begeleiding met een schema op maat, weer fit te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van de fysieke weerbaarheid. Dit loopt erg goed en de medewerkers zijn er erg enthousiast over. Het plan is om dit ook binnen De Hunnerberg en Den Hey-Acker uit te rollen.”

Met welke klachten komen ze bijvoorbeeld naar jou?

“Ik behandel dus de medewerkers van de jeugdinrichting en dit zijn medewerkers van verschillende disciplines met verschillende klachten. Een snelle interventie is daarbij van groot belang zodat we iedereen zo snel mogelijk weer fit en/of pijnvrij kunnen krijgen. Bij kantoorpersoneel zien we bijvoorbeeld veel klachten terug op het gebied van werkhouding. Naast het behandelen van de klachten, kijk ik ook samen met de preventiemedewerker naar de werkplek en wat er veranderd moet worden om verdere klachten in de toekomst te voorkomen.”

Wat zijn nou de leuke en minder leuke kanten van het vak?

“Dat is een goede. Ik denk oprecht dat er geen minder leuke kanten zijn. Althans, zo ervaar ik dat persoonlijk ten minste. Het is echt heel dankbaar werk; je bent alleen maar bezig om mensen beter en fitter te krijgen en minder pijn te laten ervaren. Het mooie van het werk is dat het nooit het eindstation is; als we iemand niet verder kunnen helpen of behandelen dan is er altijd een uitweg naar bijvoorbeeld de huisarts of het ziekenhuis. Ze gaan nooit weg zonder hoop. Eigenlijk geldt dat voor fysiotherapie in algemene zin. Dat zie ik ook terug in de patiënten die ik in mijn eigen praktijk ontvang. Ik ben zowel overdag, als in de avond én zelfs in de weekenden bezig met het helpen van patiënten. Dat geeft wel aan hoe leuk ik het vak vind denk ik?”

Wat is de grootste uitdaging in je beroep? Heb je nog toekomstplannen?

“Het klinkt cliché, maar in deze coronatijden is dat echt je hoofd boven water zien te houden. In het voorjaar hebben we natuurlijk de corona uitbraak gehad. In die periode was ik als fysiotherapeut niet werkzaam binnen de jeugdinrichting en heeft mijn werk bijna drie maanden stil gelegen. Dat was erg pittig. Daarom duim ik ook dat er geen tweede lockdown komt. Wat betreft de toekomst heb ik het eerder al kort benoemd; het programma Fysiofitness voor personeel opzetten in Nijmegen en Breda, dat zou mooi zijn!”

Tot slot; heb je nog tips om goed op je lichaam te letten nu meer mensen thuiswerken vanwege corona?

“Neem ook thuis de tijd om pauze te nemen en te bewegen. We zijn gemaakt om te bewegen en niet stil te zitten. En richt je (thuis)werkplek natuurlijk goed in. Maar het allerbelangrijkste blijft; veel bewegen!”