Verhalen uit de praktijk

“In dit kleine dorp is het nooit saai”

Geen dag is hetzelfde. Een cliché dat binnen de muren van de gevangenis in Sittard écht zo is, verzekert Wesley. Hij werkt hier nu twee jaar als penitentiair inrichtingswerker en vindt het heerlijk dat hij nooit weet wat de dag hem brengt. De spanning, onvoorspelbaarheid én de mensen drijven hem om er iedere dag weer voor te gaan. Het grootste compliment dat hij en zijn collega’s kunnen krijgen? Wesley: “Dat gedetineerden ons bedanken bij hun ontslag.”

Wesley
©DJI

Achter de muren

Na zijn mbo-opleiding maatschappelijke zorg ging Wesley aan de slag als begeleider van mensen met een verstandelijke beperking of een psychiatrische stoornis. “Toen zag ik een vacature voor de Penitentiaire Inrichting (PI) in Sittard. Hier had ik goede herinneringen aan, want tijdens mijn opleiding heb ik in deze PI een rondleiding gehad”, vertelt Wesley. Het sprak hem erg aan. “In Sittard hebben maar weinig mensen weet van wat zich achter deze muren bevindt. Toen ik zag hoe het was om te werken in deze gesloten setting, was ik verrast. Voor de rondleiding had ik nooit gedacht dat je als maatschappelijk werker aan de slag kon in een gevangenis.”

Een klein dorp

Wesley verdiepte zich in de functie van penitentiair inrichtingswerker en kwam door de selectie. “In de vacature las ik dat een werkdag nooit hetzelfde is. Inmiddels kan ik zeggen dat dat écht zo is. Het is hier nooit saai. In het Huis van Bewaring kom je telkens met nieuwe mensen in aanraking die je moet leren kennen. In het begin moest ik natuurlijk wel even wennen. Je komt in een soort van klein dorp terecht, in een wereld op zich. Ik moest de mannen leren kennen en de mannen mij. Ook de werkwijze was wennen. Maar al snel wist ik de gedetineerden op hun gemak te stellen en liep ik met een gerust hart over de afdeling.”

Elkaar leren kennen

In het Huis van Bewaring verblijven ongeveer negentig gedetineerden. Wesley en zijn collega’s begeleiden hen de hele dag. “De ene helft begint ’s ochtends met arbeid, de andere helft met recreatie. Denk hierbij aan een bezoek aan de bibliotheek, fitness of voetbal of beeldbellen met familie. Luchten is ook een vast onderdeel van de dag. Het tweede dagdeel wisselen de groepen van plek”, legt hij uit. “We zijn allemaal ook mentor van zo’n acht gedetineerden. Dit is prettig, want op deze manier leer je hen wat beter kennen. Zo begeleid je hen bijvoorbeeld wanneer zij voor de eerste keer in de PI komen en probeer je hen op hun gemak te stellen. Ook ben je een aanspreekpunt bij vragen of als er iets is.”

De juiste balans vinden

Natuurlijk gaat het er niet altijd gemoedelijk aan toe. “Je moet ook weleens streng zijn uiteraard. Of slecht nieuws brengen. Zo was het bijvoorbeeld best een uitdaging om de gedetineerden uit te leggen wat er in de wereld aan de hand was toen het coronavirus uitbrak. En er zijn ook weleens incidenten. Want laten we eerlijk zijn: deze mensen zitten hier niet om hun zweetvoeten. Aan ons als penitentiair inrichtingswerkers de uitdaging om de juiste balans te vinden tussen het zorgen dat regels worden opgevolgd en het vertrouwen winnen waardoor zij die regels makkelijker aannemen.”

Goede arbeidsvoorwaarden

Teamwork is belangrijk in de PI. “Je moet op elkaar vertrouwen als collega’s. De werkdruk kan soms ook behoorlijk hoog zijn, dus het is fijn als je die samen kunt delen”, vertelt Wesley. “In het verdelen van diensten zijn we trouwens best flexibel. In principe draaien we allemaal nacht- en weekenddiensten, maar hierin houden we wel rekening met elkaars wensen.” De arbeidsvoorwaarden maken deze diensten voor Wesley overigens wel goed. “Met een mbo 4-diploma verdien je maar op weinig plekken zoveel als hier. Ook de dertiende maand en het aantal vakantiedagen zijn fijn. Daarnaast krijg je echt wel kansen om te groeien als je die ambitie hebt. Zelf ben ik bijvoorbeeld al vrij snel gepromoveerd naar senior penitentiair inrichtingswerker. In de toekomst hoop ik me te ontwikkelen tot casemanager.”

Vacature!

Bekijk de vacature op werken voor Nederland en wie weet word jij de nieuwe collega van Wesley.

Voor meer informatie over de functie zie de pagina 'Penitentiair inrichtingswerker'.