Verhalen uit de praktijk

“In onze enorm multiculturele organisatie gaan we respectvol met elkaar om. Dat straalt ook af op de werksfeer”

Online workouts, wandellunches met een coach, lachworkshops: bij Detentiecentrum Rotterdam (DCR) staat de vitaliteit van medewerkers centraal. “Dat maakt mijn werk heel divers”, aldus HR-adviseur Caroline Diez. “Behalve op werving en selectie, verzuimvraagstukken, HR-advies en loopbaanontwikkeling, focus ik op het welzijn van de medewerkers. Zeker ook in de coronaperiode zetten we daar vol op in.”

Persoon
Beeld: ©DJI / DJI

Pittig

“Werken als HR-adviseur bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) is een andere tak van sport dan bij veel andere organisaties”, vertelt Caroline. “Kijk naar ons detentiecentrum, we richten ons op vreemdelingendetentie en hebben een huis van bewaring. De vreemdelingen die bij ons zijn ingesloten, moeten terug naar hun land van herkomst. Dat gebeurt op een zo respectvol mogelijke manier. Maar dat neemt niet weg dat het werk voor onze medewerkers pittig kan zijn. Ik probeer de organisatie zo goed mogelijk te ondersteunen met advies op het gebied van alle HR-onderwerpen aan leidinggevenden en directie. Alle componenten van het HR-werkveld komen in mijn functie voorbij. Dat maakt mijn werk zeer veelzijdig.”

Gelijk een klik

Caroline solliciteerde in de zomer van 2020 heel bewust bij de Rijksoverheid. “Ik werk al zo’n twintig jaar in de HR. Bij commerciële bedrijven, in de energie- en de gezondheidssector en B2B. En nu wilde ik heel graag ervaring opdoen bij de overheid. Vanuit Spanje – daar woonde ik toen nog – heb ik gesolliciteerd op deze functie bij het Shared Service Center (SSC) van DJI. Enorm spannend om online het sollicitatiegesprek en het assessment te doen. Maar het voelde meteen goed, er was gelijk een klik.”

Enorm multicultureel

“Ik ervaar DCR als een warm bad. Ik heb heel fijne collega’s en leidinggevenden, iedereen is bereid je te helpen en is oprecht geïnteresseerd. Ons detentiecentrum zit in hartje Rotterdam en is een enorm multiculturele organisatie. Niet alleen de ingeslotenen, maar ook onze medewerkers hebben heel diverse achtergronden en overtuigingen. Ik vind het erg mooi om te zien hoe goed dat werkt. We gaan respectvol met elkaar om en doen echt ons best de ander te begrijpen. De intenties zijn heel oprecht. En dat straalt af op de werksfeer.”

Seminars en workshops

“Weet je wat ook een meerwaarde is? Dat ik als het ware deel uitmaak van twee teams. Ik voel me echt onderdeel van het DCR. Tegelijkertijd kan ik terugvallen op mijn ruim tweehonderd HR-collega’s die vanuit SSC verspreid over het land werken, op de andere DJI-locaties. We spreken elkaar veel en wisselen ervaringen uit. Ik vind het echt een rijkdom dat ik kan tappen uit de enorme kennisbank vol ervaringen van een breed scala aan collega’s. Bovendien worden vanuit SSC boeiende seminars georganiseerd. Zoals laatst die van Joseph Oubelkas. Hij heeft jarenlang onterecht in de gevangenis in Marokko gezeten en vertelde welke lessen hij daaruit heeft geleerd. Heel inspirerend. Maar er zijn ook workshops die we direct praktisch kunnen toepassen, zoals over arbeidsrecht.”

Investeren in jezelf

“Dat is trouwens typisch Rijksoverheid, dat je de kans krijgt om allerlei workshops en opleidingen te volgen. Ik was echt verbaasd toen ik al die mogelijkheden zag, zo uitgebreid had ik het nog nooit gezien. Het wordt echt gewaardeerd als je in jezelf wilt investeren. Ik was amper hier begonnen, en toen werd me al gevraagd waarin ik me wilde ontwikkelen. Je kunt ook stages lopen bij andere rijksonderdelen of gewoon eens meekijken. Dat is natuurlijk hartstikke interessant, want er zijn zoveel verschillende onderdelen met uitdagende topics. Kijk naar Justitie; alleen al binnen DJI werken 16.000 mensen in uiteenlopende functies verspreid over het land. Op HR-gebied biedt dat volop uitdagingen én oplossingen waar ik veel van kan leren.”

Vacature!

Is een baan op de afdeling HRM bij het Shared Service Center DJI ook iets voor jou? Bekijk hier de vacature en wie weet word jij de nieuwe collega van Caroline.

Wil je meer weten over hoe het HRM vak binnen DJI wordt ingevuld? Hier lees je daar meer over.