“Psychiatrie in volle glorie, op een prettige manier”

Verhalen uit de praktijk

Toen Hanneke als AIOS psychiatrie werkte bij de ggz-crisisdienst, bezocht ze wel eens patiënten in een politiecel. Wat gebeurt er met hen als ze veroordeeld worden, vroeg ze zich af. Zo raakte ze tijdens haar opleiding tot psychiater al gefascineerd door het gevangeniswezen. Geen wonder dat Hanneke nu helemaal op haar plek is bij het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP). “Ik heb een heel mooie baan.”

Hanneke NIFP
Beeld: ©DJI

Breed scala aan ziektebeelden

Vraag je Hanneke wat haar werk zo mooi maakt, dan raakt ze bijna niet uitgepraat. Als eerste noemt ze de enorme diversiteit aan patiënten. “Een gevangenis is een wereld op zich, waar je mensen met allerlei ziektebeelden tegenkomt. Verslavingen, verstandelijke beperkingen, psychotische stoornissen, manische geestestoestanden; psychiatrie in volle glorie. Op een prettige manier, want je hebt als psychiater een behoorlijke vrijheid om zelf te bepalen wie je wilt zien en waar je je tijd in investeert. Dat in combinatie met weinig regeldruk en een lage dienstenbelasting maakt het voor mij heel prettig werken."

Goede samenwerking met collega’s

Op de locatie waar Hanneke werkt is zij de enige psychiater. Zo’n twintig van de tweehonderd gedetineerden die vastzitten in de gevangenis waar zij werkt zijn bij haar in behandeling. “Ik werk veel samen met de psychiaters van andere locaties in de regio, een heel leuk en kundig team.” Daarnaast heeft ze korte lijnen met onder anderen psychologen, penitentiair inrichtingswerkers en juristen. In het behandelteam is de psycholoog altijd de regiebehandelaar, een groot voordeel volgens Hanneke. “Daardoor kan ik echt focussen op de zorg voor mijn patiënten.”

Kwetsbare mensen

Haar patiënten geven veel voldoening. “Over het algemeen zijn het kwetsbare mensen die hun leven niet op orde hebben en buiten niet de juiste zorg krijgen. Het is heel mooi om hen bij ons te zien opknappen. De penitentiaire setting biedt daarbij juist de rust en regelmaat die veel van mijn patiënten in de maatschappij niet ervaren.” De behandeling duurt zolang de detentie duurt. “En natuurlijk heb je er altijd een paar bij die weer de fout in gaan en steeds terugkeren. Soms is het beter als ze een keer wat langer vast komen te zitten, dan kunnen wij echt met ze aan de slag.”

Veilig gevoel

“Het klinkt misschien gek, maar ik voel me tijdens mijn werk tussen de delinquenten heel erg veilig”, geeft Hanneke aan. “De sfeer is gemoedelijk en ik heb altijd mannen en vrouwen in het blauw om me heen. Zij weten precies wat te doen als er ooit een incident plaatsvindt, wat gelukkig bijna nooit voorkomt.”

Opleiding tot Pro Justitia-rapporteur

Afwisseling vindt Hanneke door haar primaire taken te combineren met de rol van Pro Justitia-rapporteur. “Binnen het NIFP zijn veel opleidingsmogelijkheden. Ik heb me gespecialiseerd in het rapporteren en adviseren aan de rechtbank.” Als Pro Justitia-rapporteur informeert ze rechters over psychiatrische stoornissen bij verdachten en de best passende behandeling daarvoor. Het werk dat daarbij komt kijken, kost Hanneke ongeveer anderhalve dag per week.

Vacature!

Bekijk hier de vacature voor psychiater bij NIFP Noordoost-Nederland en wie weet word jij de nieuwe collega van Hanneke. Hier vind je alle vacatures voor psychiater bij het NIFP.  Een keertje praten of meelopen met Hanneke of een collega van haar? Dat is zeker mogelijk! Bel voor meer informatie naar 088 – 071 06 00 en vraag naar de manager Bedrijfsvoering en Algemene Zaken Ray Rothof (r.rothof@dji.minjus.nl).

Heb je interesse of een vraag?

De recruiter, Katinka van Vastenhoven, is ook bereikbaar voor vragen op 06 20 15 06 14 (k.v.vastenhoven@dji.minjus.nl). We kijken ernaar uit om van je te horen!

Wil jij meer weten over het werken als psychiater bij DJI?

Ga naar de pagina psychiater NIFP