“Als beveiliger binnen een penitentiaire inrichting ben je minder kwetsbaar dan beveiligers erbuiten.”

Verhalen uit de praktijk

 Seref werkt sinds 2006 als complexbeveiliger in penitentiaire inrichting (PI) Krimpen aan den IJssel. “Ik doe dit werk nu bijna 15 jaar en ècht geen dag is hetzelfde”, vertelt hij. “In onze PI werk je op één dag op verschillende posten en afdelingen, dat vind ik fijn. Ook kom je regelmatig op de afdelingen waar gedetineerden verblijven. Die variatie is leuk.”

Seref, complexbeveiliger PI Krimpen
Beeld: ©DJI / DJI

Hij vertelt verder: “Zo kun je worden ingezet als toezichthouder in de bezoekerszaal, bij de voorportier waar je bezoek inschrijft of bij het begeleiden van gedetineerden naar hun afspraak met de medische dienst. Maar ook op de centrale meldkamer, als toezichthouder op de technische dienst of het inspecteren van afdelingen waar gedetineerden verblijven.”

Zelf invloed op je rooster

Als complexbeveiliger heb je dag-, avond- en nachtdiensten. “Sinds kort kunnen we zelf inroosteren, via een nieuwe tool. Dat is erg prettig want elke collega heeft zo z’n eigen voorkeuren. Uiteindelijk moet de planning rondkomen natuurlijk, maar zo heb je zelf invloed op hoe je werkweek eruitziet. Ik vind dat erg prettig.”

Goede arbeidsvoorwaarden

“Als Complexbeveiliger in een penitentiaire inrichting krijg je een heel goed basissalaris”, zegt Seref. “Helemaal als ik het vergelijk met beveiligersfuncties elders. Ook krijg je onregelmatigheidstoeslagen bij avond- en nachtdiensten, waardoor het voor sommige collega’s aantrekkelijk is om juist die diensten te pakken. Ook kun je regelmatig sporten tijdens werktijd, maar ook in je pauze of na je dienst. Het is belangrijk om fit en weerbaar te blijven in deze functie. Zo hoef je buiten je werk om niet meer naar de sportschool.”

Adrenalinekick

“Als complexbeveiliger maak je bijzondere situaties mee. Zo zijn er regelmatig alarmsituaties. Dan krijg je echt een adrenalinekick. Zo kregen een tijdje geleden twee gedetineerden bonje en sloeg de ene gedineerde de ander in het gezicht. Toen ik het slachtoffer begeleide om z’n gezicht schoon te maken en hij in de gaten kreeg dat zijn neus gebroken was, werd hij agressief. Ik was op dat moment alleen met ‘m en ik heb ‘m toen met proportioneel geweld, zoals ik ben getraind en heb geleerd, onder controle moeten brengen. Ik weet nog steeds niet hoe ik dat zo snel gedaan heb. Ik heb vervolgens direct op het alarm gedrukt en kreeg snel hulp van collega’s. Spannend was het. Achteraf ben je trots dat je het goed hebt afgehandeld. Een nazorgteam staat in dat soort gevallen dan voor je klaar, dat is goed geregeld. Ook de leiding vangt je goed op. Er werd mijn toen bijvoorbeeld gevraagd of ze me naar huis moesten brengen. Wanneer je zorg nodig hebt is het altijd beschikbaar. Als beveiliger binnen een PI ben je minder kwetsbaar dan beveiligers erbuiten.”

PI Krimpen zorgt goed voor mij

“Mijn zusje is een tijd ernstig ziek geweest. Van mijn leidinggevende kreeg ik tijd en ruimte om met haar mee te gaan naar ziekenhuisbezoeken. Ik heb dat erg gewaardeerd. Ik ben PI Krimpen daar dankbaar voor. Ondanks dat ik hier al 15 jaar werk, als ik een weekje vrij ben geweest merk ik dat ik het toch gemist heb als ik weer terug ben.”

Vacature!

Bekijk hier de vacature en wie weet word jij de nieuwe collega van Seref.

Wil jij meer weten over werken als complexbeveiliger bij DJI?

Ga naar de pagina met alle informatie over de functie van complexbeveiliger.