Als vrouwelijke inrichtingsbeveiliger werken in een jeugdinrichting

Verhalen uit de praktijk

De wereld van beveiliging en detentie wordt vaak gezien als een mannenwereld. Toch voelt inrichtingsbeveiliger Nurhan dat ze zeker niet onder doet voor haar mannelijke collega’s. “Iedereen heeft zijn of haar eigen kwaliteiten. Dat hangt niet af van geslacht, maar van het individu. Samen zorgen voor een veilige omgeving is het belangrijkste.” aldus Nurhan. Ze vertelt met passie over haar werk binnen de jeugdinrichting.

Nurhan
Beeld: ©DJI

Ervaring

“Ruim 21 jaar geleden ben ik in de wereld van de beveiliging ingerold. Ik was op jonge leeftijd op zoek naar een baan en een vriendin van mij werkte op dat moment bij de politie waar ze enthousiast over vertelde. Daar ontstond mijn interesse in justitie en detentie. Via het uitzendbureau kwam ik al snel terecht bij PI Noordsingel in Rotterdam. Voordat ik daar aan de slag kon gaan, moest ik eerst een aantal opleidingen afronden, waaronder de MBO2 opleiding beveiliging. Daarna heb ik zowel bij PI Noordsingel als bij Dienst Vervoer & Ondersteuning (DV&O) en PI Krimpen aan de IJssel gewerkt. Ik heb dus flink wat ervaring opgedaan in al die jaren en nu werk ik inmiddels alweer ruim drie jaar met enorm veel plezier als inrichtingsbeveiliger bij Rijks Justitiële Jeugdinrichting De Hartelborgt.”

Dynamisch werkveld

“Van nature ben ik een heel vrolijk en enthousiast persoon. Ik denk nooit in problemen, altijd in oplossingen. Dat neem ik elke dag mee naar mijn werk en dat probeer ik ook over te brengen richting mijn collega’s. Als ik de inrichting binnen stap dan staat het creëren van een veilige omgeving op de eerste plaats. Voor mezelf, mijn collega’s, de jongeren en bezoekers. Daar ben ik de hele dag door mee bezig. Dit doe ik door te ondersteunen op de afdelingen, bijvoorbeeld met kamercontroles of celinspecties, ik controleer de luchtplaats op contrabande, ik loop op alarm en ontvang de bezoekers. Daarnaast help ik regelmatig bij de BAD (binnenkomst afdeling delinquenten). Hier komen jongeren terug van verlof, de rechtbank of er komen nieuwe jongeren binnen waar ze worden gevisiteerd en gefouilleerd. We controleren dan of er geen verboden voorwerpen mee naar binnen worden genomen. Elke dag is anders en dat maakt de werkdag altijd heel dynamisch.”

Gelijkwaardig

“Ik vind het best wel stoer om dit werk te doen als vrouw. Zelf zie ik overigens geen verschil. Fysiek gezien zijn mannen over het algemeen sterker, dat wel. Maar ik zeg altijd maar zo; iedereen heeft zijn of haar eigen kwaliteiten. Dat hangt niet af van geslacht, maar van het individu. Binnen ons team vullen we elkaar goed aan en ik voel me ook zeker niet minder dan mijn mannelijke collega’s. Zo behandelen mijn collega’s me ook niet. Vanaf dag 1 werd ik heel hartelijk en gelijkwaardig ontvangen. Uiteindelijk hebben we allemaal maar 1 doel en dat is ons werk zo goed en professioneel mogelijk uitvoeren. En stiekem zou ik het natuurlijk heel leuk vinden als er meer vrouwen in de beveiliging komen werken!”

De kleine dingen

“Ik heb destijds niet bewust gekozen voor jongeren in detentie. Toen ik bij DV&O werkte, kwam ik al regelmatig bij De Hartelborgt en dat leek me een hele leuke organisatie. Jong of oud, het werken met mensen trekt me gewoon. Er verblijven hier soms ook echt jonge jongens van een jaar of 13. Als dan een moeder op bezoek komt met tranen in haar ogen, dan probeer ik er voor haar te zijn. Ik ben zelf moeder van 3 kinderen en het lijkt me verschrikkelijk om zoiets als moeder mee te moeten maken. Als ik er dan zo voor iemand kan zijn, dan maakt dat je werk heel mooi. De kleine dingen probeer ik te waarderen. Als een jongere mij bedankt omdat ik hem de dag ervoor een peptalk heb gegeven, dan weet ik dat ik het goed heb gedaan. Misschien hoort dat in eerste instantie niet bij mijn kerntaken als inrichtingsbeveiliger, maar daar haal ik wel mijn energie uit om mijn werk goed te kunnen blijven doen.”

Met opgeheven hoofd

“Mijn werkdag is geslaagd als ik plezier heb gehad en er een fijne sfeer in de inrichting heerst als ik de deur uit loop. Dan weet ik dat ik de inrichting weer veilig achterlaat en mijn taken voor die dag heb volbracht. Ik kom met opgeheven hoofd binnen en met een opgeheven hoofd stap ik ook weer in de auto naar huis.”

Vacature!

Word jij de collega van Nurhan? Bekijk onze actuele vacatures.

Wil jij meer weten over het werken als pedagogisch medewerker bij DJI?
Ga naar de pagina Pedagogisch medewerker.

Chantal
Beeld: ©DJI

Heb je interesse of een vraag?

Chantal van Stekelenburg (recruiter) staat je graag te woord.

Telefonisch via 06-50685352 of per e-mail: c.v.steekelenburg@dji.minjus.n