Verhalen uit de praktijk

"Dank u wel mevrouw Elma, u bent de enige die iets voor mij doet."

Elma werkt in de PI Zwolle met psychiatrische patiënten op de werkzaal van het Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC). “Wat de samenleving niet weet over de patiënten waar ik mee werk is dat de meesten schrijnende gevallen zijn. Ze hebben een licht verstandelijke beperking of een psychische stoornis en vaak ook nog een verslaving. Daar komt vaak bij dat sommige mensen uit probleemgezinnen komen. Anderen hebben een delict gepleegd terwijl ze in een psychose zaten.”

Arbeidsmedewerker Elma
Beeld: ©DJI

“Eén van de patiënten die mij is bijgebleven is Piet: een man van rond de vijftig. Hij heeft al jarenlang een alcoholverslaving, is dakloos en hij heeft een psychische stoornis. Piet ziet er warrig uit, weinig tanden in zijn mond en kijkt verdwaasd om zich heen. Hij ziet er onverzorgd uit en ruikt niet fris. Jaren  geleden zag hij er nog redelijk  goed uit en was hij helder van geest. Mede door zijn verslaving is hij heel hard achteruit gegaan.

Piet kwam op een gegeven moment bij mij met een hele stapel papieren en zei dat zijn saldolijst niet klopte. Er zou geld van hem gestolen zijn door de winkel. Ik leg hem uit hoe zijn saldo-overzicht in elkaar steekt en laat hem ook zien dat er geen geld gestolen is. Piet bedankt mij met de woorden: ‘dank u wel mevrouw Elma, u bent de enige die iets voor mij doet.’ (Wat dus niet waar is, want al het andere personeel doet ook heel veel voor Piet).

De week erop komt Piet weer bij mij met een rommelige stapel papieren en geeft aan dat zijn saldo weer niet klopt en dat er geld gestolen is. Dus ik leg hem wederom uit hoe zijn saldo-overzicht in elkaar steekt en spreek met hem af dat ik vanaf nu elke week een loonafschrift voor hem uitprint. Dan kan hij overzichtelijk zien dat zijn loon wel uitbetaald is.

Ik geef hem ook een map mee waar hij zijn papieren in kan doen.  Hij is als een kind zo blij en bedankt mij weer met de woorden "bedankt mevrouw Elma, u bent de enige in deze bajes die iets voor mij doet."

En zo gaat het elke week: Piet komt de werkzaal binnen en van binnen moet ik dan al lachen, want ik weet al welke vraag er komt. Dus ik loop hem tegemoet en zeg: ‘kom Piet, klopt je saldo weer niet?’ Soms geef ik hem een bak koffie terwijl ik zijn loonstrook uitprint en soms gaat hij daarna aan het werk, maar vaak gaat hij dan weer terug naar de afdeling.

Af en toe komt hij heel boos de werkzaal op lopen en geeft alles en iedereen de schuld ervan dat er geld gestolen is; zijn mentor deugt niet; de winkel steelt; zijn loon wordt niet goed uitbetaald. Ik blijf rustig en hoor hem aan en zeg, ga even rustig zitten, ik laat hem zijn verhaal doen, print wederom zijn loonstrook uit, leg hem weer uit hoe het zit en daarna gaat Piet weer tevreden naar de afdeling met de woorden: "bedankt mevrouw Elma, U bent de enige die iets voor mij doet."  De collega die meekomt met Piet knipoogt en weet ook hoe het zit.

Deze meneer kwam echt elke maandag naar de werkzaal met deze vraag; "ik hoop dat ik hem een beetje heb gerustgesteld de rest van de week!”

Hoe is het om met deze mensen te werken?

“Het feit dat ze een stoornis en/of verslaving hebben, maakt het werken met deze mensen moeilijk, maar ook heel erg leuk en interessant. Je benadert deze doelgroep op een heel andere manier dan de ‘reguliere’ gedetineerde. Je houdt rekening met hun stoornis en verslaving, maar je moet ook in het achterhoofd houden dat zij een delict gepleegd hebben.

Ondanks de delicten bouw je toch een professionele band op met deze patiënten. De ‘buitenwereld’  begrijpt dat vaak niet. Bovenal vind ik het heel erg leuk en interessant om met deze mensen te werken; om de positieve kanten te blijven zien van deze mensen.”

Meer over de functie van arbeidsmedewerker en vacatures: https://dji.nl/over-dji/werken-bij-dji/functie-medewerker-arbeid-werkmeester/index.aspx

Volg Elma op Instagram: https://www.instagram.com/arbeidsmedewerker.elma.dji/