De RJJI ondersteunde tijdelijk twee groepen in Veenhuizen

Verhalen uit de praktijk

Vanaf 18 december 2020 tot en met 8 januari 2021 waren er twee groepen in Justitiële Jeugdinrichting (JJI) Elker (voorheen Juvaid) in Veenhuizen open met personele inzet van de RJJI en de Dienst Vervoer & Ondersteuning (DV&O). Aanleiding hiervoor was een groepsopstand in JJI Teylingereind enkele weken geleden daarvoor, waardoor er op die locatie twee groepen tijdelijk buiten gebruik waren. Afdelingshoofd van Den Hey-Acker Sylwia was één van de medewerkers die voor drie weken haar vertrouwde Breda inwisselde om mee te draaien in Veenhuizen. Zij vertelt hoe ze deze tijdelijke overstap heeft ervaren.

Sylvia
Beeld: ©DJI

Met de transitie naar het nieuwe stelsel voor vrijheidsbeneming van jongeren en de nieuwbouw van Teylingereind werden twee JJI’s gesloten. Eind 2019 was dat JJI het Keerpunt in Cadier en Keer. Per 18 december 2020 sloot JJI Elker in Veenhuizen haar deuren.

Omdat de vernielingen in Teylingereind dermate groot waren, zijn twee groepen enkele weken buiten gebruik gesteld. DJI benutte een deel van JJI Elker (20 plaatsen) totdat de schade in JJI Teylingereind was hersteld.
 

Waarom ook niet

“Alle medewerkers ontvingen een mail waarin stond dat er tijdelijk twee groepen in Veenhuizen werden geopend met de vraag of er mensen waren die daar mee wilden ondersteunen. In de eerste instantie dacht ik; het is een stuk verder weg dan Breda en ik moet “mijn” afdelingen en werkzaamheden hier achterlaten. Wil ik dat wel? Maar al snel dacht ik: waarom ook niet! Ik zag het als een kans die ik graag wilde pakken.”

Takenpakket

“Samen met een team van collega’s uit de drie verschillende inrichtingen kwamen we aan in Veenhuizen. Eerst was het kennismaken met elkaar, maar als snel gingen we aan de slag. Inventariseren, een planning maken en taken verdelen. Binnen twee dagen moesten we ervoor zorgen dat alles gereed was om de twee groepen te kunnen draaien. Dat was keihard werken, maar samen is het gelukt.

In Den Hey-Acker ben ik afdelingshoofd en dat was ik ook bij dit project. Dat betekent; zorgen dat er een dagprogramma was, contact leggen met activiteitenbegeleiders, roosters maken voor de bezetting en natuurlijk de afdelingen coördineren. Er zaten ook taken bij die niet echt bij mijn functie hoorden, maar wel hartstikke leuk waren! Als team hebben we dat gezamenlijk met veel plezier opgepakt. Je kunt wel zeggen dat het niet bij je functie hoort, maar als iedereen dat zegt dan kom je ook niet verder. Je schakelt en doet wat nodig is om er met zijn allen een succes van te maken.”

Samenwerking

“Die samenwerking met collega’s van de andere inrichting was ontzettend leuk. Je bent collega’s van elkaar, maar je ziet elkaar nauwelijks doordat je op verschillende locaties werkt. Door dit project leer je je collega’s van de andere inrichtingen kennen.

PI Norgerhave
Beeld: ©DJI

Het is heel interessant om te horen hoe het er in De Hartelborgt en De Hunnerberg aan toe gaat en tussendoor nog ervaringen en ideeën uit te wisselen. DV&O was ook bij het project betrokken. In begin was een beetje aftasten omdat je elkaar als persoon en elkaars werkwijze niet kent. Meteen in het begin hebben we daarom gezamenlijk goed met elkaar afgestemd hoe we het zouden aanpakken.
Hieruit is een mooie samenwerking voortgekomen wat ervoor zorgde dat we terug kunnen kijken op een heel interessant en leerzaam proces.”

Gastvrijheid

“Deze nieuwe ervaring was juist zo succesvol doordat we een team hadden met mensen die er echt voor wilden gaan. Er heerste een positieve instelling en iedereen was bereid om snel te schakelen en flexibel te zijn. Dat maakte het zo leuk om hieraan mee te werken. Goed om te benoemen is de medewerking van medewerkers van PI Veenhuizen locatie Norgerhaven die ook nog hun steentje hebben bijgedragen. De gastvrijheid was enorm en door die medewerking werd er een soort weg uitgezet zonder hobbels. Op die manier was het bereiken van het gezamenlijke doel, de twee groepen draaiende houden, een stuk makkelijker.”

Leerzaam

“Of ik dit in de toekomst weer zou doen? Absoluut. Zulke projecten komen niet elke dag voorbij. Althans, ik had het zelf nog nooit meegemaakt. Hierdoor ben ik erachter gekomen dat een tijdelijk project draaien met een team wat je niet helemaal kent echt heel leerzaam is en goed voor je ontwikkeling. Je wordt uitgedaagd op zoveel verschillende gebieden. Ik zou dit iedereen aanraden.”