“Dit is voor mij hobby en werk tegelijk”

Verhalen uit de praktijk

Intensief met zowel sport als mensen bezig zijn. Die combinatie in zijn functie maakt het werk voor Daniel interessant. Hij werkt al 14 jaar als Instructeur Lichamelijke Opvoeding in penitentiaire inrichting (PI) Krimpen aan den IJssel. “Ik ben na mijn opleiding direct hier gestart en heb het nog onwijs naar mijn zin. Voor mij is het hobby en werk tegelijk. Gedetineerden even niet aan hun zaak te laten denken of even te laten vergeten dat ze vast zitten, dat vind ik een mooie uitdaging.“

Daniel
Beeld: ©DJI

Van gedetineerdensport tot personeelssport

“Het is breed wat ik doe”, zegt Daniel. “Want naast gedetineerdensport verzorg ik, samen met mijn collega instructeurs, ook personeelssport. Een werkdag bestaat uit zes blokken met verschillende sporten en activiteiten. Meestal met gedetineerden, maar ook blokken voor het personeel. Dat maakt het afwisselend, leuk en uitdagend.”

Gedetineerden kunnen fitnessen, voetballen of zaalsporten doen (tennis, volleybal of basketbal). “Sommigen willen veel leren, vragen om een trainings- of voedingsschema. Dan komen ze later bij je terug en zeggen: ‘Ik vind het echt fijn om de oefeningen te doen’. Of ik krijg soms van een gedetineerde een briefje met een bedankje erop. Leuk om te horen en waardering te krijgen voor je werk!”

Daniel vertelt verder: “Aan ons personeel geven we weerbaarheidstrainingen en spelsporten. Het is leuk om elkaar eens op een andere manier te zien, de kennis en technieken bij te spijkeren en ze een stukje ontspanning te bieden. In pauzes en na werktijd kunnen collega’s vrij sporten. Ook bieden we ze één keer per week intervaltraining (HIIT) en een buikspierkwartier aan. Hoe gaaf is het dat je als medewerker bij ons tijdens werktijd mag sporten? Want fit en gezond blijven is erg belangrijk als je werkt in een gevangenis.”

Van betekenis zijn

“Naast sport organiseren we ook activiteiten, zoals de vader-kind sportdag. Dat is erg dankbaar werk om te doen. Achteraf krijgen ik en mijn collega’s regelmatig briefjes van gedetineerden waarin ze ons bedanken en zeggen dat ze zich sinds lange tijd weer eens vader gevoeld hebben.”

Opleiden van gedetineerden

“Daarnaast heb ik de Sportopleiding en de Opleiding Assistent Fitnesstrainer gegeven aan gedetineerden. Zij kunnen dan tijdens hun detentie een erkend diploma halen. Voor sommige gedetineerden is dit hun eerste diploma en als ze die in ontvangst mogen nemen en een speech krijgen van onze vestigingsdirecteur, zie je dat ze écht blij zijn. Ik vind dat mooie momenten. Ze staan daar dan vol trots met hun diploma in de hand. Dat ik daaraan mag bijdragen, vind ik heel mooi.”

Goede sfeer en mooie sportfacikiteiten

“Waarom ik hier nog steeds werk en niet bijvoorbeeld in een andere PI zou gaan werken? We hebben een leuke groep collega instructeurs. Er is geen hiërarchie, we kunnen van elkaar op aan, spreken alles direct naar elkaar uit, we kunnen elkaar vertrouwen, ondersteunen en hebben gewoon heel veel lol! Bovendien zijn de sportfaciliteiten hier in PI Krimpen top!”

Wil jij meer weten over werken als Instructeur Lichamelijke Opvoeding bij DJI?

Volg Daniel op Instagram, waarin hij je meeneemt in zijn dagelijkse werk.