“Door het verhaal van patiënten te leren kennen, kan ik de juiste zorg leveren”

Verhalen uit de praktijk

Tijdens haar stage in het derde jaar van de opleiding tot verpleegkundige maakte Mirjam voor het eerst kennis met de zorg in de penitentiaire inrichting. “Ik wist gelijk dat ik op mijn plek zat, en aarzelde dan ook geen moment toen ik na het halen van mijn diploma een baan aangeboden kreeg.” Wat haar functie zo mooi maakt? “De doelgroep en setting maken mijn werk uniek. En elk consult is anders; ik zie een verscheidenheid aan klachten. Van somatisch tot psychisch.”

Mirjam, justitieel verpleegkundige PI Ter Apel
Beeld: ©DJI / DJI

Gevoel krijgen bij de doelgroep

Bijna acht jaar werkt Mirjam in de penitentiaire inrichting, waarvan vier jaar op de locatie in Ter Apel. Dit is de laatste plek waar gedetineerde vreemdelingen verblijven voordat zij terugkeren naar hun land van herkomst. Mirjam: “Het is belangrijk om een gevoel te krijgen bij de doelgroep. Sommige mensen doen er alles aan om in Nederland te mogen blijven. Dat kan leiden tot onvoorspelbaar gedrag. Ik ben me er dus continu bewust van dat ik te maken heb met een veiligheidsrisico. Toch voel ik me hier veilig. En veel mensen dragen een groter verhaal met zich mee. Het is mooi om dat boven water te krijgen.”

Samenwerking met collega’s

Dat verhaal speelt ook tijdens consulteneen rol. “Ik neem tijdens de intake uitgebreid de tijd om een persoon te leren kennen. Alleen zo kom ik erachter hoe ik diegene het beste kan helpen. Sommige patiënten willen praten over wat hen dwarszit, terwijl ik met anderen weinig contact krijg. Het is dan lastig om de symptomen te plaatsen.” Dat vraagt om nauwe samenwerking met collega’s van de afdeling zoals beveiligers en penitentiair inrichtingswerkers. Mirjam: “We hebben elkaar echt nodig. Zij zijn vaak goed op de hoogte van wat er speelt, wat ik weer meeneem in mijn consulten. Ook overleg ik veel met de arts en verpleegkundig specialist. In het puzzelen en uitsluiten van oorzaken vind ik uitdaging.”

Blijven leren

Om de diversiteit aan klachten goed te kunnen behandelen, houdt Mirjam haar kennis voortdurend op peil. Zo vertelt ze: “Elke maand verzorgt een van de collega’s van de medische dienst een les over een actueel onderwerp. En een aantal keer per jaar volgen we met meerdere penitentiaire inrichtingen een klinische les in Zwolle. Die wordt georganiseerd door justitie. Er is veel ruimte om te blijven leren en beter te worden in wat je doet.” Ook op de werkvloer wordt veel kennis uitgewisseld. “Elke collega heeft zijn of haar expertise. Het is prettig om samen een casus te bespreken en zo weer van elkaar te leren.” Zelf wil Mirjam zich graag specialiseren in wondzorg en de begeleiding van studenten. “Het is zo’n mooi vak met veel afwisseling. Dat breng ik graag over op anderen.”

 

Mirjam, justitieel verpleegkundige PI Ter Apel groepsfoto
Beeld: ©DJI / DJI

Het verschil maken

De dagen waarop gedetineerden iets aan hun problemen willen doen, en zij daarin kan ondersteunen; die springen er voor Mirjam uit. “De leukste dagen zijn die met veel patiëntcontact. Ik probeer dan het verschil te maken door een stukje bewustwording te creëren. En gedetineerden in te laten zien dat alleen zij iets aan hun situatie kunnen veranderen. Soms lukt dat ook. Zo heb ik ooit een gedetineerde begeleid met verslavingsproblematiek. Toen hij was teruggekeerd naar zijn herkomstland, stuurde hij een kaartje naar de medische dienst om ons te bedanken. Dat zijn verhalen die ik vaker mee hoop te maken.”

Vacature!

Bekijk hier de vacature voor justitieel verpleegkundige in de penitentiaire inrichting Ter Apel en wie weet word jij de nieuwe collega van Mirjam. Meer informatie over de functie vind je op de pagina 'justitieel verpleegkundige'.