“Een unieke kans om je in te zetten voor alle mensen die hier werken en verblijven”

Verhalen uit de praktijk

In 2017 reageerde Andre, die voorheen als detentietoezichthouder werkte, op een interne vacature voor preventiemedewerker bij Detentiecentrum Zeist. Hij werd aangenomen, behaalde zijn diploma middelbare veiligheidskunde en genoot volop van zijn nieuwe job. Inmiddels heeft Andre zijn focus verlegd naar informatiebeveiliging, maar nog steeds kijkt hij met veel plezier terug.

André
Beeld: ©DJI

Contact met iedereen in de organisatie

Als preventiemedewerker maakte Andre zich sterk voor gezonde en veilige arbeidsomstandigheden in het detentiecentrum. “Daarbij gaat het in eerste instantie om de medewerkers, maar ook om de mensen die hier verblijven – veelal vreemdelingen die beschikbaar moeten blijven voor hun vertrek uit Nederland. En om de collega’s van de inhouse ketenpartners, zoals de Dienst Terugkeer en Vertrek.” Andre was de enige in deze rol. “Dat vond ik het mooie aan deze functie. Je staat in contact met iedereen. Een unieke kans om je in te zetten voor alle mensen die hier werken en verblijven.”

Investeren in medewerkers

De grootste uitdaging volgens Andre? “Soms moet je voet bij stuk houden. Aanpassingen kosten altijd geld, dus het is belangrijk dat je goed uitlegt waarom ze nodig zijn en wat ze opleveren. Nu investeren in een ergonomische werkplek of betere luchtkwaliteit kan voorkomen dat een medewerker straks ziek thuis komt te zitten – wat nog veel meer geld kost. Zo probeerde ik altijd verschillende belangen bij elkaar te brengen.”

Mentale gezondheid

“Je staat er niet elke dag bij stil, maar een detentiecentrum is best een bijzondere werkomgeving”, vertelt Andre. “Zo heeft Zeist als enige vestiging in Nederland een afdeling voor gezinnen die wachten op uitzetting. Als zich daar calamiteiten voordoen, is de impact op zowel de ingeslotenen als de medewerkers groot, omdat er kinderen bij betrokken zijn.” Andre benadrukt dat het juist in deze omgeving belangrijk is om aandacht te hebben voor mentale gezondheid van medewerkers. “Ik was bijvoorbeeld betrokken bij medewerkerstevredenheidsonderzoeken en knoopte regelmatig een gesprek aan met medewerkers. Dan vroeg ik gewoon ‘hoe voel je je?’ en ‘zit je lekker in je vel?’. Daaruit haal je veel informatie over wat er beter kan op de werkvloer.”

Zelf je werktijden indelen

Als preventiemedewerker kun je op heel veel plekken aan de slag, maar Andre is echt op zijn plek bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). “Naast de maatschappelijke relevantie van het werk, vind ik het heel fijn dat je een bepaalde mate van vrijheid hebt. Zo begon ik als preventiemedewerker vaak om 7.00 uur ’s ochtends. Lekker vroeg, daar hou ik van. Maar wil je later beginnen, dan kan dat ook gewoon. Je deelt je eigen tijd in. Verder zijn er veel doorgroeimogelijkheden en krijg je altijd ruimte om je vakkennis op peil te houden. Wel zo handig, want de arbowetgeving verandert nogal eens.”

Open werksfeer

En dan is er ook nog het fijne veiligheidsteam waarvan Andre eerst als preventiemedewerker en nu als informatiebeveiligingsfunctionaris deel uitmaakt. “We overleggen veel met elkaar op een open manier. Dat is sowieso wel typerend voor de hele organisatie. We zijn allemaal collega’s – geen nummertjes – en je kunt gewoon op elkaar afstappen. Heel prettig.”

Vacature!

Bekijk de vacature voor preventiemedewerker in de detentiecentra Rotterdam en Zeist en wie weet word jij de nieuwe collega van Andre.

Zie voor meer informatie ook de pagina 'HRM'.