“Hier kan ik mezelf ontwikkelen én stimuleer ik gedetineerden het beste uit zichzelf te halen”

Verhalen uit de praktijk

Van ex-gedetineerden horen dat het goed met ze gaat. Dat ze op het goede pad zitten en aan het werk zijn. Daar doet Daan het voor. Als senior arbeidsbegeleider bij het Justitieel Complex Zaanstad instrueert en begeleidt hij gedetineerden terwijl ze aan het werk zijn. En motiveert hij hen om het beste uit zichzelf te halen. Een mooie baan die hij combineert met zowel zijn gezinsleven als de hbo-opleiding die hij mag volgen. Een kans waarvoor hij erg dankbaar is.

Daan, medewerker arbeid
Beeld: ©DJI / DJI

Andere tak van sport

Zo’n drie jaar geleden werkte Daan als regisseur en acteur. “Ik wilde het gaan maken binnen de theaterscene, vertelt hij. Tegelijkertijd zocht ik naar vastigheid, om mijn gezin te kunnen onderhouden. Dus ging ik voor mijn andere ambitie: sociaal werk. Al snel kwam mijn vader met de vacature voor arbeidsmedewerker, een baan die nog helemaal niet in mijn hoofd was opgekomen. Het leek me een match, omdat ik graag iets op sociaal-communicatief vlak wilde doen. Ik solliciteerde en werd aangenomen. Zonder enige ervaring werd ik op de Top600 geplaatst, een complexe doelgroep met gedetineerden die veel high-impact-delicten in de regio Amsterdam hebben gepleegd. Dit was best moeilijk, maar ik werd goed begeleid. Ik heb het vak in sneltreinvaart geleerd, daardoor sta ik waar ik nu sta.”

The sky is the limit

Ook de omgeving van Daan is enthousiast over zijn carrièreswitch, onder andere omdat hij volop kansen krijgt om zich te ontwikkelen. Daan: “Als je je inzet en laat zien dat je wil groeien, kan er hier een hele hoop. Na twee jaar in het werkveld ging ik in gesprek met mijn teamleider. Hij zag dat ik grote stappen maakte. Ik vertelde dat ik klaar was voor een nieuwe uitdaging en werd senior arbeidsmedewerker. Het werkveld blijft me interesseren en ik verdiep me erin, ook buiten werktijd. Mede daardoor kreeg ik de kans om de hbo-opleiding social work te volgen. Soms is het best bikkelen om mijn studie, werk en gezinsleven te combineren, maar het levert me tegelijkertijd veel energie op. Ook na deze opleiding ben ik nog lang niet uitgeleerd.”

Prikkelen en motiveren

De re-integratie en -socialisatie van gedetineerden, daarvoor zet Daan zich dagelijks in. “Opstaan, naar je werk gaan en je afspraken nakomen: we proberen het werkleven buiten de muren na te bootsen. Dit noemen we arbeidsgewenning. Vier uur per dag verrichten gedetineerden uiteenlopende taken. In de grote werkzaal worden onder andere beugeltjes in elkaar geschroefd, cd’s gerecycled en luchtfilters ingepakt. Daarnaast hebben we vakgerichte werkzalen, waaronder een textielzaal, koffiebranderij, bakkerij, wasserij en fietsenmakerij. Hier kunnen gedetineerden certificaten en diploma’s behalen. Soms op eigen initiatief, soms doordat wij signaleren dat iemand hier potentie voor heeft. Gedetineerden op deze manier prikkelen om zich in te zetten voor een goede toekomst vind ik supergaaf. Ik herinner me nog goed dat ik voor het eerst een mbo-diploma mocht uitreiken. De gedetineerde had amper een strikdiploma en was enorm ontroerd. Dat maakte echt indruk op me.”

Groepsdynamiek stimuleren

“Ik werk met een gevarieerde doelgroep, vertelt Daan. Gedetineerden met verschillende leeftijden, culturen, achtergronden en beperkingen die wisselende delicten hebben gepleegd, van diefstal tot moord. Ze zitten hun straf uit en werken toe naar re-integratie in de samenleving. Mijn uitdaging is om saamhorigheid en een goede groepsdynamiek te stimuleren. Dat doe ik door contact te maken. Door vertrouwen te creëren. En door te sturen en corrigeren, bijvoorbeeld met sancties. Zo weet ik de mannen te prikkelen om aan het werk te gaan. En te bouwen aan hun toekomst.”

Eén team, één taak

De sleutel tot succes in dit vakgebied? Dat is een goed, gedreven en hecht team, verklapt Daan. “We communiceren intensief en vertellen elkaar waar het op staat. Doen we dit niet, dan proeven gedetineerden dat en testen ze ons uit. We vormen een hechte eenheid en kunnen op elkaar rekenen. Dat geeft een veilig gevoel en zorgt voor een prettige werksfeer. Ook nemen we elkaar in bescherming en zijn we niet bang om af en toe een foutje te maken. Door hiervan te leren, wordt ons team alleen maar beter.”

Vacature!

Bekijk hier de vacature voor medewerker arbeid bij het Justitieel Complex Zaanstad en wie weet word jij de nieuwe collega van Daan.

Wil jij meer weten over het werken als arbeidsbegeleider bij DJI?

Ga naar de pagina Arbeidsbegeleider