“Ik hou wel van een uitdaging, daarom draai ik steeds vaker nachtdiensten”

Verhalen uit de praktijk

Al toen hij 15 jaar was, wist Max dat hij de beveiliging in wilde. Hij ging aan de slag in de evenementenbranche en later in de mobiele surveillance. In 2019 wees zijn vader hem op een vacature bij de penitentiaire inrichting Lelystad. “Ik had er nog nooit over nagedacht om voor justitie te werken, maar werd enthousiast van wat ik las. Ik solliciteerde en toen ging het snel. Ineens was het werk dat ik tot dan toe alleen uit films kende mijn dagelijkse realiteit. En het beviel meteen goed.”

Complexbeveiliger (Seref)
Beeld: ©DJI
Op verzoek van PI Lelystad staat Max niet afgebeeld op deze foto. Op de foto staat Seref die ook complexbeveiliger is.

Werken in het hart van de inrichting

Binnen de PI werk je afwisselend op verschillende beveiligingsposten. “Je kunt onder andere de bezoekers begeleiden of inschrijven. Als portier ben je het visitekaartje van de inrichting; de eerste persoon die bezoekers zien. Daarnaast zit je op posten zoals de centrale meldkamer.” Voor Max is dat laatste het leukste wat er is. “De centrale meldkamer is het hart van de inrichting. Dit is het punt waar al het portoverkeer binnenkomt. We kunnen deuren openen of sluiten, bij calamiteiten de juiste mensen inschakelen én observeren we alles goed via camerasystemen. Ook houden we hier bijvoorbeeld contact met de gedetineerden in de observatiecellen. Voor mij is dit echt dé plek waar alles gebeurt.”

Uitdagende nachtdiensten

Max draait ook regelmatig nachtdiensten, onder meer op de centrale meldkamer. “Nacht- en weekenddiensten horen bij dit werk, maar je kunt je rooster wel voor een groot deel zelf bepalen. Zelf draai ik bijvoorbeeld steeds vaker nachtdiensten. De sfeer is dan anders en er worden toch dingen geprobeerd die overdag niet gebeuren, zoals drones die overvliegen. Het is uitdagender om die ’s nachts te onderscheppen dan op klaarlichte dag. Ik hou wel van die uitdaging. Als team hebben we de afgelopen tijd aardig wat drones met smokkelwaar weten te onderscheppen. Hier ben ik wel trots op, want dat is toch waarvoor je dit werk doet: om de veiligheid in de inrichting te bewaren en te vergroten.”

Afwisseling en jezelf ontwikkelen

Veiligheidsrisico’s kunnen uit verschillende hoeken komen. “Je weet als je aan je dienst begint nooit hoe die gaat verlopen. Er kan iemand onwel worden, agressie vertonen, in een psychose raken of er kan een brandje uitbreken. Als complexbeveiliger kom je dan samen met je collega’s in actie en moet je voor de volle honderd procent op elkaar kunnen vertrouwen. Hierdoor ontwikkel ik ook een hechte band met mijn collega’s. We weten wat we aan elkaar hebben.” Max en zijn collega’s volgen daarvoor veel trainingen en opleidingen. “Je krijgt de kans om je op allerlei vlakken te ontwikkelen. Zo kun je doorgroeien naar een seniorfunctie en interessante cursussen volgen, bijvoorbeeld over hoe je het eerste contact legt bij een gijzeling of hoe je met specifieke grepen jezelf kunt verweren.”

Samen sporten

Naast werk is er ook ruimte voor ontspanning. “We hebben hier diverse sportzalen waar je mag sporten. Dat doen veel collega’s dan ook, bijvoorbeeld in de pauze of voor of na werktijd. Fit blijven is wel belangrijk in dit werk, want het ene moment sta je een kopje koffie te drinken, het volgende moet je rennen omdat er een calamiteit is. En ook als het 30 graden of -10 is, gaat het werk hier 24/7 door. Dus tegen alle nieuwe collega’s zou ik zeggen: lees je goed in en bereid je sportief voor, dan is het een van de mooiste banen die er is!”

Vacature!

Bekijk hier de vacature voor complexbeveiliger in de PI Lelystad en wie weet word jij de nieuwe collega van Max.

Wil jij meer weten over het werken als complexbeveiliger bij DJI?

 Ga naar de pagina Complexbeveiliger.