Verhalen uit de praktijk

“Ik kan nog zo veel leren als complexbeveiliger”

Het klinkt cliché, maar is echt zo: voor Jennifer is geen werkdag hetzelfde. Het is dan ook de afwisseling én uitdaging die haar zo aanspreken in haar baan als complexbeveiliger. “Het complex is als een klein dorp en jij komt overal. Je bent er voor de veiligheid van de inrichting en de mensen die hier verblijven, werken en op bezoek komen. Een grote verantwoordelijkheid dus.”

Medior complexbeveiliger
Beeld: ©DJI

Mensen beschermen

Jennifer werkte in de detailhandel, maar wist al snel dat ze meer uitdaging zocht in haar werk. Toen de vacature voor de penitentiaire inrichting (PI) in Zutphen voorbijkwam, wist ze het zeker: ze wil in de gevangenis werken. In 2019 ging ze aan de slag. “Hoewel ik vroeger nooit had gedacht dat ik hier zou gaan werken, wilde ik als kind wel bij de politie of het leger. Dat beschermen zat er dus al jong in.” Haar omgeving was dan ook niet erg verbaasd toen ze deze stap zette.

Vaders en zonen

Toch heeft ze op verjaardagen soms wel wat uit te leggen. “Een grote misvatting is toch wel dat mensen denken dat het hier een hotel is. Of juist het tegenovergestelde. Zo zwart wit is het niet. De mannen die hier verblijven zijn voor de buitenwereld vaak ‘boeven’ die een straf uitzitten, maar het zijn ook gewoon zonen en vaders. Omdat je met mensen werkt, is het in mijn werk ook regelmatig schakelen. Ga ik streng zijn? Of zet ik voor iemand een extra stap omdat ik inzie dat het de leefbaarheid binnen verbetert en misschien zelfs wel bijdraagt aan een goede terugkeer in de samenleving?”

Flexibiliteit en afwisseling

De ene keer staat Jennifer als complexbeveiliger bij de bezoekersingang om te controleren of bezoek niets mee naar binnen neemt, dan weer zit ze op de centrale post om iedereen die zich binnen de PI verplaatst in de gaten te houden. En weer een volgende keer is ze aanwezig bij het bezoek van familieleden of bijvoorbeeld een advocaat, of houdt ze toezicht op een van de afdelingen. “We draaien dag-, nacht- en weekenddiensten, want ons werk gaat hier natuurlijk 24/7 door. Gelukkig kun je deze diensten voor een groot deel zelf plannen en mocht je een keer een dienst willen ruilen, dan zijn we daar als collega’s flexibel in. Sowieso zijn de arbeidsvoorwaarden van de Dienst Justitiële Inrichtingen goed. Het is een goedbetaalde baan én je krijgt volop kansen om jezelf te ontwikkelen en door te groeien als je dat wilt.”

Het verschil maken

Zelf zit Jennifer op dit moment nog wel even goed. “Ik kan nog zo veel leren als complexbeveiliger. Zo neem ik deel aan een aantal werkgroepen, bijvoorbeeld over hoe we in ons werk kunnen bijdragen aan een zo goed mogelijke re-integratie wanneer de mannen terugkeren in de maatschappij. Hier leer ik dat hoe ik me als beveiliger opstel echt wel een verschil kan maken. Stel je voor dat er een gezin op bezoek komt. Kinderen vinden het vaak heel spannend om hun vader in de gevangenis op te zoeken. Hoe ik dan reageer op een kind – star blijven staan of het kind op een ontspannen manier ontvangen – kan voor de gedetineerde echt een verschil maken.

Gesprek aangaan

Gebeurtenissen kunnen een groot effect hebben op hoe een werkdag verloopt. “Zowel bij collega’s als gedetineerden kan thuis iets gebeuren waardoor ze anders reageren op bepaalde situaties. Zeker in de coronaperiode was het af en toe zwaar. Het bezoek zit achter plexiglas, kinderen mogen niet op schoot. Dat heeft invloed op de mannen die hier verblijven. Dat is goed om in je achterhoofd mee te nemen wanneer je als beveiliger bijvoorbeeld te maken krijgt met respectloos gedrag. Hoewel het niet per se mijn taak is, vind ik het dan wel fijn om te proberen een gesprek aan te gaan met de gedetineerden. En soms willen ze ook gewoon even hun verhaal kwijt en hun frustraties delen. Ik leg dan ook graag uit dat ik er niet ben om hen te pesten, maar om ieders veiligheid te beschermen. Overigens ben ik erg trots op hoe we ons hier met z’n allen door de coronacrisis heen slaan. Het vraagt veel geduld en begrip, wat niet altijd even makkelijk is.”

Nooit alleen

Toen Jennifer net begon, had ze veel aan haar collega’s. “De ‘oude’ garde is heel behulpzaam en heeft ontzettend veel kennis en ervaring. Ik werd goed op weg geholpen en ervaar de samenwerking echt als heel erg fijn. En hoewel we op wisselende posten staan, zijn we een hecht team. We brengen veel tijd met elkaar door, de sfeer is ontspannen en we kunnen alles tegen elkaar zeggen. Je staat er nooit alleen voor.”

Vacature!

Enthousiast geworden van het verhaal van Jennifer? Bekijk de vacature voor complexbeveiliger en wie weet word jij haar nieuwe collega.

Wil jij meer weten over het werken als complexbeveiliger bij DJI?

Ga naar de pagina Complexbeveiliger.