“Ik zie het als een uitdaging om de jongens te motiveren om te werken”

Verhalen uit de praktijk

Hij is erbij vanaf het prilste begin van de penitentiaire inrichting (PI) Lelystad in 1995. Via via hoorde hij dat de nieuwe PI mensen zocht voor de arbeidszalen. Hoewel Henk op dat moment nog dakdekker was, waagde hij de sprong. “Ik was erg nieuwsgierig en nadat ik me had ingelezen, ging ik ervoor. Na een paar maanden kwamen de eerste gedetineerden. Ik begon met drie van hen op de arbeidszaal die tl-balken voor Philips in elkaar zetten. Inmiddels lopen er twee keer per dag twaalf gedetineerden op mijn werkzaal en zijn we uitgegroeid tot een groot productiebedrijf met tal van disciplines.”

Op verzoek van PI Lelystad staat Henk niet afgebeeld op deze foto. Op de foto staat Sander die ook arbeidsbegeleider is en werkzaam is bij een andere PI.

Belangrijke stap in re-integratie

Binnen de muren van de PI Lelystad kunnen de gedetineerden zich onder meer laten opleiden tot schilder, metaalbewerker of productiemedewerker. Ook kunnen ze aan de slag in de reiniging of bij het distributiecentrum van waaruit boodschappen worden geleverd aan zeven PI’s in het land. “Zelf sta ik op de afdeling Diversen. Hier zetten we op dit moment lichtbakken voor aanhangwagens in elkaar. De mannen kunnen hier ook een certificaat voor productiemedewerker halen. Een belangrijke stap om te re-integreren in de samenleving. Sommige jongens hebben zelfs al een baan aangeboden gekregen voordat ze hier vertrekken. En dat is toch wel waar ik het voor doe.”

Sfeer proeven

Henk haalt veel energie uit het coachen van de gedetineerden op zijn werkzaal. “Als je veel geeft, krijg je ook veel terug. Op de werkzaal die ik samen met drie collega’s ‘run’ – want het voelt een beetje als je eigen bedrijfje – heerst een ontspannen sfeer. Eén voorman verdeelt de werkzaamheden, vult materialen aan en is verantwoordelijk voor de productkwaliteit en inpakwerkzaamheden. Ik controleer vervolgens weer steekproefsgewijs zijn werkzaamheden en ben verantwoordelijk voor de administratie. Maar ik ben ook aanwezig op de werkvloer om de sfeer te proeven. Ik maak regelmatig een praatje en schrijf vervolgens rapportages over hoe de jongens vorderen. Naar hen toe ben ik altijd mezelf en heel duidelijk. En als ze mij een klootzak willen noemen, dan mag dat, maar dan wil ik wel weten waarom. Dan kan ik er zelf misschien ook nog wat van leren. Soms ben ik ook een luisterend oor. Ik hoor graag hoe het met de mannen gaat, want ik heb ze toch iedere dag vier uur op de werkzaal en wil dus weten wat er in hen omgaat.”

Samen delen

In al die jaren dat Henk in de PI werkt, heeft hij al veel meegemaakt. Mooie dingen, maar ook heftige. “Thuis kan en mag je daar niet altijd over praten, maar met je collega’s deel je wel veel. Je zit toch samen in hetzelfde schuitje en maakt alles samen mee. Ik vind de aandacht en opvang die de Dienst Justitiële Inrichtingen biedt dan ook erg goed. Met een aantal collega’s werk ik al erg lang samen. Maar ook nieuwe collega’s ervaren het hier als een warm bad wanneer ze beginnen.”

Een wereldbaan

“Ik ben er trots op hoe wij als team op de arbeidszalen opereren. We zorgen er toch maar mooi voor dat klanten tevreden zijn met het werk dat we leveren, en dat de jongens echt iets leren waar ze wat aan hebben als ze de gevangenis verlaten. Wat mijn werk zo leuk maakt, is onder andere dat je met zoveel verschillende individuen en nationaliteiten te maken hebt. En ja, er zijn natuurlijk ook weleens mannen die wat minder gemotiveerd zijn. Maar ik zie het dan juist als een uitdaging om ervoor te zorgen dat ze wél plezier krijgen in het werk. Als dat dan lukt, is dat de kers op de taart. Echt waar, ik heb een wereldbaan!

Vacature!

Bekijk hier de vacature  voor arbeidsbegeleider in de PI Lelystad en wie weet word jij de nieuwe collega van Henk.

Wil jij meer weten over het werken als arbeidsbegeleider bij DJI?

Ga naar de pagina  Arbeidsbegeleider