“Soms denk ik: had ik deze stap maar vijftien jaar eerder gezet”

Verhalen uit de praktijk

Opmerkelijke carrièrepaden, Chella kan erover meepraten. Ze startte haar loopbaan in de mode en werkte in een wellnessresort. De crisis, een verhuizing én het gevoel dat ze toe was aan iets nieuws, openden nieuwe deuren. Chella startte als beveiliger bij asielzoekerscentra, het vak beviel haar goed. Sinds 2017 is ze complexbeveiliger bij de penitentiaire inrichting (PI) Ter Apel. Allesbehalve een wellnessresort, maar wél een werkomgeving die elke dag nieuwe uitdagingen brengt en volop kansen biedt.

Chella is complexbeveiliger in de penitentiaire inrichting Ter Apel
Beeld: ©DJI / DJI

Leeftijd maakt niet uit

“Ik kwam bij de PI Ter Apel terecht via een oud-collega die ik kende van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers”, herinnert Chella zich. “Het aantal asielzoekers liep op dat moment terug en ik hoorde van mijn oud-collega positieve verhalen over de PI. Toen besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en te solliciteren. Ik werd aangenomen en kreeg na een jaar een vast contract. Wat ben ik blij dat ik die stap gezet heb. Soms denk ik: had ik dit maar vijftien jaar eerder gedaan. Ik heb het hier enorm naar mijn zin. En het mooie is: leeftijd maakt niet uit. Ik ben in de veertig en had nooit gedacht dat ik nog zoveel kansen zou krijgen om me verder te ontwikkelen. Sterker nog, toen ik startte was ik niet eens de oudste nieuweling!”

Gevarieerde baan

Chella bewaart als complexbeveiliger de veiligheid van collega’s, gedetineerden en alle andere personen in de inrichting, en zorgt voor een ongestoorde tenuitvoerlegging van straffen en maatregelen. Oftewel: ze voorkom ontsnappingen en zij zorgt voor veiligheid en orde binnen de inrichting. Het werk is heel divers, vindt ze. “Deuren bedienen, celinspecties doen, camerabeelden monitoren, ongewenste personen en goederen buiten de deur houden, bedrijfshulpverlening bieden. Ik doe het allemaal”, lacht ze. Het leuke aan dit werk? Dat het dat elke dag anders is, vindt Chella. “We zijn met ruim honderd bewaarders en iedereen kan op elke post werken. Bovendien draaien we zowel vroege en late diensten maar ook  nachtdiensten. Steeds met andere collega’s en gedetineerden.”

Ploegleider

Zelf is Chella vaak ploegleider. “Dit houdt in dat je opgeroepen wordt als er een brandmelder afgaat of als er sprake is van een medisch incident. Dit laatste speelt vooral in de avonduren of in het weekend, omdat er dan geen medische dienst aanwezig is. Je beoordeelt dan de situatie en bekijkt of er een professionele hulpdienst ingeschakeld moet worden, zoals de brandweer, een GGD-arts of een ambulance. Ook stuur je als ploegleider het bhv-team aan bij bijvoorbeeld een reanimatie of het blussen van een brand.” Daarnaast zit Chella in het interne bijstandsteam. Dit team komt in actie als er een verhoogd veiligheidsrisico is. Bijvoorbeeld als een opstand op een afdeling beëindigt moet worden.“Als je wilt, kun je echt allerlei nevenfuncties uitoefenen.”

Goede voorbereiding

Spannende situaties komen in dit werk natuurlijk wel eens voor. Maar Chella is nooit bang.  “Soms giert de adrenaline wel door mijn lijf, maar bang? Nee, dat ben ik niet. Ik ben altijd samen met collega’s op wie ik echt kan vertrouwen. En we worden van tevoren en tussentijds heel goed voorbereid op situaties die we mogelijk tegenkomen. Zoals in het begin van mijn carrière hier. Ik volgde eerst een externe opleiding, waarin ik leerde over wettelijke kaders en praktisch penitentiair optreden. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om boeitechnieken en het omgaan met agressie. Daarna draaide ik nog zes weken mee met een ervaren mentor. Daar heb ik veel van geleerd.”

Chella groepsfoto
Beeld: ©DJI / DJI

60 nationaliteiten

De PI Ter Apel is de enige VRIS-gevangenis in Nederland. VRIS staat voor vreemdelingen in het strafrecht. De gedetineerden met wie Chella werkt zijn ongewenst in Nederland en hebben een misdrijf gepleegd of worden daarvan verdacht. “Er is hier plaats voor ruim 400 gedetineerden. Op dit moment zijn er zo’n 60 nationaliteiten. Het helpt dus zeker als je je een beetje verstaanbaar kunt maken in andere talen. Als we met gedetineerden spreken, is Engels meestal de voertaal. Maar er wordt ook veel Duits en Frans gesproken. En er zijn natuurlijk ook cultuurverschillen. Soms zit er iemand bij die vanuit zijn cultuur anders omgaat met vrouwen. Echt last heb ik daar niet van. Als vrouw kun je dit werk prima doen.”

Volop groeimogelijkheden

Hoe Chella de toekomst voor zich ziet? “Ik ben op dit moment bezig met een opleiding tot bhv-instructeur. Het lijkt me leuk om mijn collega’s hier meer over te leren. Misschien wil ik daarna doorgroeien tot penitentiair inrichtingswerker. Dan werk je op een vaste afdeling. Al vind ik de afwisseling die mijn werk nu biedt ook heel fijn. Kortom: ik ben er nog niet uit. Maar groeimogelijkheden zijn er in ieder geval genoeg!”

Vacature!

Bekijk de vacature voor complexbeveiliger in de PI Ter Apel en wie weet word jij de nieuwe collega van Chella. Meer informatie over de functie vind je op de pagina 'Complexbeveiliger'.