Verhalen uit de praktijk

Stemmen in een jeugdinrichting

Woensdag 17 maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In principe mag iedere Nederlandse staatsburger van 18 jaar en ouder stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. Dat geldt dus ook voor een aantal jongeren binnen onze jeugdinrichtingen. Mitchell* is een jongere die stemrecht heeft én dat ook gaat inzetten bij de aankomende verkiezingen. Hij vertelt waarom hij stemmen zo belangrijk vindt.

Stemmen
Beeld: ©DJI

Gebruik je stemrecht

“Ik vind het erg belangrijk om te stemmen. Met jouw stem bepaal je welke richting de Nederlandse samenleving opgaat. We wonen nu eenmaal in een democratie en ik vind dat wanneer je ergens inspraak in wilt hebben, je daar iets mee moet doen. Met de aankomende verkiezingen kun je daar iets aan bijdragen. Als je het ergens niet mee eens bent, dan heb je nú de kans om je stem te laten horen door op een politieke partij te stemmen waar je het wél (grotendeels) mee eens bent.”

Stemmen in een JJI

“Ik verblijf in RJJI De Hunnerberg, daar kunnen jongeren met een verlofstatus tijdens hun verlof stemmen. Wanneer je die status niet hebt, kun je iemand machtigen om voor jou te stemmen. In RJJI De Hartelborgt staat een stembus voor zowel jongeren als personeel. Ik hoop dat dit over vier jaar hier in De Hunnerberg ook gerealiseerd kan worden. Dat maakt het nét wat persoonlijker voor de jongeren die geen verlofstatus hebben om toch hun stem uit te brengen.”

Politiek

“Ik vind politiek erg interessant. Vooral nu in deze periode waarin de verschillende partijen hun plannen presenteren. Ik geloof ook niet in 1 waarheid. Elke partij heeft zo zijn voor- en nadelen binnen hun partijprogramma. Je moet zelf kijken welke punten en onderwerpen jij belangrijk vindt. Ikzelf volg aandachtig het nieuws en van iedere partij heb ik het partijprogramma doorgenomen en gekeken met welke standpunten ik het wel en niet mee eens ben. Daarnaast heb ik ook de stemwijzer ingevuld.”

Belangrijke standpunten

“Tijdens onderwijs hier binnen in de jeugdinrichting hebben we het ook gehad over de verkiezingen. Maar ook buiten de onderwijsuren vind ik het interessant zoveel mogelijk informatie in te winnen, zodat het makkelijker wordt om een keuze te maken op wie ik ga stemmen. De standpunten van de politieke partij waar ik op ga stemmen, komen veelal overeen met de standpunten die ik zelf belangrijk vind. Voor mij is dat het belastingstelsel, de zorg, onderwijs en democratie. Natuurlijk zijn er ook standpunten waar ik het niet mee eens ben, maar goed de perfecte politieke partij bestaat ook niet. Het belangrijkste is dat je stemt.”

*De naam van Mitchell is gefingeerd.