“Hier bouw je mee aan applicaties die direct van invloed zijn op de maatschappij”

Verhalen uit de praktijk

Als je als testprofessional ergens maatschappelijk relevant bezig bent, dan is het wel bij de Directie Informatievoorziening van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). André weet er alles van; hij stuurt het testteam aan. “De applicaties die wij testen zijn technische hoogstandjes en direct van invloed op de maatschappij. Tel daar bij op de kansen die je krijgt om de belangrijke testprocessen te professionaliseren en je begrijpt hoe uitdagend het werk is.”

André is testadviseur bij de Directie Informatievoorziening
Beeld: ©DJI

Voortdurende innovaties

André: “Als testprofessional kun je bij zo’n beetje alle bedrijven terecht. Maar bij hoeveel van die organisaties heeft je werk direct effect op de samenleving? Juist die maatschappelijke relevantie bij DJI spreekt mij enorm aan.” Als testadviseur geeft André functioneel leiding aan een betrokken en enthousiast team van 27 testers en zeven testmanagers. “Wij spelen een belangrijke rol bij de informatievoorziening die bijdraagt aan de veiligheid van de samenleving. We werken aan systemen voor meer dan vijftig locaties, waaronder detentiecentra, justitiële inrichtingen en forensische psychiatrische klinieken. ICT is hierbij niet meer weg te denken en er zijn continu innovaties. Voordat deze applicaties en software in de praktijk worden geïmplementeerd, worden ze door mijn team uitvoerig getest.”

Volop uitdagingen

André zit prima op zijn plek als testadviseur. “Ik ben voorjaar 2020 begonnen, en er liggen voor mij veel interessante uitdagingen. Zo richt ik me op het verbeteren van de implementatie van het testproces, op het delen van kennis binnen de testcommunity en op het aantrekken van nieuwe collega’s. Ambitieuze starters met frisse ideeën of ervaren testers en testmanagers die al veel verschillende bedrijven van binnen hebben gezien: alle niveaus zijn welkom in mijn team. Dat levert interessante en leerzame wisselwerkingen op.” Voor die nieuwe collega’s biedt het testteam mooie kansen. “Het boeiende is dat je hier kunt meebouwen aan de professionalisering van het testproces en collega’s daarin meeneemt. Bijvoorbeeld binnen functioneel beheer of testautomatisering.”

André is testadviseur
Beeld: ©DJI

Een wereld op zich

Afgelopen jaar testten André en zijn team nieuwe elektronische enkelbanden voor justitiabelen. “Een mega-interessant project, waar zoveel meer bij komt kijken dan je zou denken. Zo’n band kent duizend-en-één opties. Door onder andere zelf zo’n band om te doen, kijken we of alle functies werken zoals gespecificeerd.” En ze testen nog veel meer. “Denk aan tablets voor de planning van het vervoer van gedetineerden naar onder meer de rechtbank. Maar ook een module voor het berekenen van de einddatum van straffen en een biometrisch systeem om gemakkelijk de identiteit van justitiabelen te bevestigen. Nog zo’n omvangrijke en uitdagende klus: we vervangen landelijk het gehele administratieve systeem binnen de penitentiaire inrichtingen. DJI is een wereld op zich. Medische zorg, eten en drinken, arbeid, ontspanning, alles gebeurt binnen de muren en wordt in verschillende dossiers nauwkeurig vastgelegd. Daar dragen wij als testers graag aan bij.”

“Je kunt hier alle kanten op”

André‘s rol is het coachen en faciliteren van de teamleden. “Ik ben hun vraagbaak en klankbord, en vind het leuk hen te helpen en mijn kennis en ervaring te delen.“ Die ervaring deed hij op als ICT-professional in de pensioenwereld én als beroepsmilitair. “Dat laatste is natuurlijk heel ander soort werk. Maar ook maatschappelijk relevant, en bij een grote non-profitorganisatie als de overheid. Dat heeft me altijd al aangesproken. Daarbij biedt werken bij de Rijkoverheid veel voordelen. Kijk alleen al naar DJI, daar werken ruim 15.000 mensen. In zo’n grote organisatie kun je alle kanten op, en daar krijg je ook alle ruimte voor. Bijvoorbeeld door middel van opleidingsbudgetten en de mogelijkheid om flexibel te werken.”

Vacature!

Zoek jij als ICT-professional werk dat ertoe doet? Kom dan het testteam van de Directie Informatievoorziening versterken. Bekijk hier de vacature voor testmanager en wie weet word jij de nieuwe collega van André.