Veelgestelde vragen vreemdelingenbewaring

Antwoord op veelgestelde vragen over vreemdelingenbewaring

(Tik op een vraag om het antwoord te lezen)

 • Vreemdelingenbewaring wordt ingezet om vreemdelingen die Nederland moeten verlaten, en dat niet zelfstandig doen, gedwongen te laten terugkeren. Het beschikbaar houden voor terugkeer naar het land van herkomst, voorkomt dat ze zich onttrekken aan hun uitzetting.

 • Er zitten verschillende groepen in vreemdelingen in bewaring:

  - Vreemdelingen die illegaal in Nederland zijn omdat zij geen recht hebben op een verblijfsvergunning of deze nooit hebben aangevraagd. Deze vreemdelingen zijn bijv. op straat opgepakt of bij een controle op illegale arbeid.

  - Vreemdelingen die aan de grens zijn geweigerd omdat ze bijvoorbeeld geen geldig reisdocument hebben of een gevaar vormen voor de openbare orde of de nationale veiligheid

  Klik hier voor het filmpje over vreemdelingenbewaring

 • De vreemdelingenbewaring vindt plaats in twee detentiecentra in Nederland. In het detentiecentrum Rotterdam verblijven volwassen mannen. In het detentiecentrum in Zeist is een Gesloten Gezinsvoorziening (GGv) voor gezinnen en (alleenstaande) minderjarigen. Het is de taak van DJI om vreemdelingen in detentiecentra zo goed mogelijk te verzorgen, te ondersteunen bij voorbereiding op de terugkeer en beschikbaar te houden voor vertrek uit Nederland.

 • Een vreemdeling krijgt de kans om vrijwillig uit Nederland te vertrekken. Vreemdelingenbewaring is het laatste middel, ook wel ‘ultimum remedium, als een vreemdelingen niet zelfstandig terugkeert naar het land van herkomst. Het laatste middel dat ervoor zorgt dat de vreemdeling beschikbaar blijft voor terugkeer naar het land van herkomst. Naast het goed zo goed mogelijk verzorgen van de vreemdelingen, helpen partijen hen bij de voorbereiding op de terugkeer.

 • Dagelijks ongeveer 320 vreemdelingen.

 • Ongeveer 44 dagen

 • Nee. De vrijheid wordt hen tijdelijk ontnomen, omdat zij als laatste middel beschikbaar gehouden worden voor terugkeer naar het land van herkomst. Vreemdelingen hebben meer interne vrijheden en bewegingsruimte dan in een gevangenis, zoals onbeperkt bellen, ruime bezoekregeling, overdag toegang tot buitenlucht wanneer ze willen, zelf koken, dagprogramma tot 22.00 uur.

 • Een vreemdeling zit in vreemdelingenbewaring omdat hij of zij niet zelfstandig terugkeert. Een vreemdeling wordt niet in vreemdelingenbewaring genomen vanwege een strafbaar feit. Het gaat om het beschikbaar houden voor terugkeer naar het land van het herkomst.

  Hoe ziet een dag in vreemdelingenbewaring er uit?

  DJI’er Nadia legt in een filmpje uit hoe een gemiddelde dag eruit ziet in vreemdelingenbewaring.

  Klik hier voor de infographic over vreemdelingenbewaring

 • DJI is verantwoordelijk voor het verblijf van de vreemdeling en het beschikbaar houden voor terugkeer. In de detentiecentra van DJI zijn verschillende organisaties aanwezig die de vreemdelingen begeleiden en ondersteunenen in het terugkeerproces. De gesprekken met Dienst Terugkeer & Vertrek zijn verplicht. De IOM (Internationale Organisatie voor Migratie) begeleidt vrijwillig vertrek. Ook is Vluchtelingenwerk Nederland aanwezig.