Let op: Om de verspreiding van het coronavirus in onze justitiële inrichting te beperken, heeft DJI maatregelen getroffen. Dit betekent dat de regels met betrekking tot bezoek aangepast zijn.

Meer informatie over bezoek vindt u op www.dji.nl (homepage).

Voorzorgsmaatregelen bezoek

Als Penitentiaire Inrichting (PI) houden wij ons aan strikte veiligheidsregels en in deze tijd ook aan de voorschriften van de RIVM. We verlangen van iedereen zich te houden aan de RIVM-richtlijnen, zoals het afstand houden van anderhalve meter ten opzichte van anderen. Om het risico op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te houden, mag er tijdens het bezoek aan de PI Lelystad geen fysiek contact zijn en worden justitiabelen en bezoekers gescheiden door plexiglas. Bezoekers krijgen bij binnenkomst een gezondheidscheck. Door het beantwoorden van enkele vragen wordt getoetst worden op signalen die kunnen wijzen op besmetting met het coronavirus. Als u voorafgaand aan het bezoek merkt dat u verkoudheidsklachten heeft die kunnen duiden op COVID-19, dan verzoeken wij u thuis te blijven en op een ander moment, als u geen klachten meer heeft, het bezoek plaats te laten vinden.

Relatiebezoek

Als een gedetineerde bezoek wil ontvangen is hijzelf verantwoordelijk voor het maken van een bezoekafspraak en het informeren van zijn bezoekers. Op dit moment kan een gedetineerde per bezoekmoment maximaal twee bezoekers ontvangen in de leeftijd van 5 jaar en ouder. Een volwassen bezoeker (18 jaar en ouder) mag eventueel ook nog één kind van 0 tot en met 4 jaar meenemen als ‘extra bezoeker’, die dan niet wordt meegeteld in het totaal aantal. Dat kind moet wel op schoot blijven zitten, in verband met de beperkte ruimte in de bezoekzaal en het afstand houden tot de andere bezoekers. Kinderen vanaf 5 jaar worden meegeteld als bezoeker. Kinderen vanaf 14 jaar mogen zonder begeleiding van een volwassene op bezoek komen. Pas vanaf 18 jaar mogen bezoekers een kind vanaf 5 jaar begeleiden of een kind van 0-4 jaar meenemen.

In verband met het coronavirus doet de portier, voordat u verder de inrichting in kan, een mondelinge gezondheidscheck door middel van het stellen van een aantal vragen. De procedure van toelating vraagt enige tijd. Zorg dat u een half uur voor aanvang bezoek aanwezig bent. U wordt uiterlijk tot vijftien minuten voor eindtijd van het bezoekuur toegelaten tot de inrichting.

De gedetineerden kunnen voorlopig nog steeds op de afdeling gebruik maken van tablets om zo via Skype in contact te blijven met onder andere familie en/of vrienden. Om uw Skype-naam aan uw relatie in de inrichting op de juiste wijze kenbaar te maken is de volgende website een steun in het zoeken naar de correcte schrijfwijze van deze naam. Klik hier.

Ambtelijk bezoek

In de afgelopen periode hebben we ambtelijk bezoek gevraagd om van tevoren een afspraak te maken. Dit is niet langer meer nodig. Het is wel verstandig met uw cliënt te overleggen op welke dag en tijd u het beste langs kunt komen, aangezien de arbeid weer is opgestart en het in basis niet mogelijk is uw cliënt te bezoeken tijdens zijn arbeidsblok. Hierdoor is uw cliënt wellicht niet altijd direct beschikbaar en voorkomt u dat u langer moet wachten.

Onze huisregels zeggen hierover het volgende:
U kunt op alle dagen, behalve op zondag, tussen 09.00 en 11.30 uur en tussen 13.00 en 16.30 uur uw advocaat op bezoek ontvangen. Indien u bezoek van uw advocaat wilt ontvangen gedurende het dagdeel of de blokperiode dat u voor de arbeid bent ingedeeld, kan dit niet. Tenzij de zaak een spoedeisend karakter heeft en/ of de directeur besluit dat u gedurende het dagdeel of de betreffende blokperiode niet aan de arbeid deelneemt. In dat geval heeft u geen recht op loon over dat dagdeel of die blokperiode.

Ambtelijk bezoek is mogelijk op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag tussen 09.00-11.30 uur en tussen 13.00-16.30 uur. Let op, op zondag is er dus geen mogelijkheid tot bezoek.

Houdt er als ambtelijk bezoek ook rekening mee dat relatiebezoek aan gedetineerden ook weer is gestart vanaf maandag 29 juni 2020. Hierdoor kan het drukker zijn bij de bezoekportier, zeker vlak voor de bezoekblokken. Omdat iedereen op anderhalve meter van elkaar moet blijven, duurt de toegangsprocedure sowieso langer en is het bovendien niet mogelijk als ambtelijk bezoeker sneller door de toegangsprocedure te komen. Houd dus rekening met extra wachttijd.

Terugbelverzoek advocaten

Als geprivilegieerd bezoek kunt u met ingang van 1 januari 2020 gebruik maken van de MyTelio app of het servicenummer 0900 1122000 om een voicemailbericht in te spreken bij uw cliënt. Met een voicemailbericht kunt u uw cliënt rechtstreeks vragen om u terug te bellen of een bezoekafspraak met u in te plannen.

Justitiabelen ontvangen bij binnenkomst een Telio-rekeningnummer. U kunt uw cliënt vragen om het unieke rekeningnummer van Telio, zodat u een voicemailbericht kunt inspreken. Uitgebreide informatie over deze telefonievoorziening kunt u nalezen in de onderstaande "Telio flyer relaties van justitiabelen". Informatie over het downloaden en gebruik van de Telio app vindt u op de website van MyTelio.

Toegangsbeleid

Bij uw bezoek aan de inrichting moet u zich kunnen identificeren met een geldig identificatiebewijs. Het identificatiebewijs mag niet verlopen zijn.

Voor bezoekers met de Nederlandse nationaliteit zijn geldige identificatiebewijzen: een paspoort, Nederlands rijbewijs, een Europese identiteitskaart of een identiteitspas van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Voor bezoekers met een niet-Nederlandse nationaliteit zijn geldige identificatiebewijzen: een paspoort, een vluchtelingenpaspoort, een vreemdelingenpaspoort of het zogeheten W-document.

Contactgegevens PI Lelystad

Bezoekadres
Larserdreef 300
8233 HB Lelystad

Postadres
Postbus 2170
8203 AD Lelystad
tel. 088 074 03 00
E-mail: BMO.PI.Lelystad@dji.minjus.nl

LET OP: dit e-mailadres kunt u niet gebruiken voor informatieaanvragen over individuele gedetineerdenzaken.

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer
Neem vanaf treinstation Lelystad Centrum buslijn 5 (Arriva) richting Warande. Uitstappen bij bushalte Penitentiaire Inrichting, Lelystad.
Let op: de bus rijdt eerst door de woonwijk om daarna halte PI Lelystad aan te doen.

Met de Auto
Met de auto is de Penitentiaire Inrichting goed te bereiken. Op het eigen terrein is er gratis parkeergelegenheid. Voor bezoekers voor gedetineerden is het parkeerterrein voor de slagboom bestemd. Vanaf daar kunt u langs de slagboom naar de ingang lopen.