Eerste exemplaar boek DV&O ‘In een rechte lijn’ overhandigd aan staatssecretaris

Ter gelegenheid van het twintigjarig jubileum van de Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O), onderdeel van DJI, is het boek ‘In een rechte lijn’ geschreven. Het eerste exemplaar van dit boek is vandaag overhandigd aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff. De schrijver van het boek, DV&O’er Ralph Stoové deed dat persoonlijk.

Uitvoerig wordt in het boek de geschiedenis van het werk van DV&O beschreven, met veel (historisch) beeldmateriaal, anekdotes en persoonlijke verhalen. Uiteraard is er ook een doorkijk naar de toekomst. Het boek geeft een beeld van de ontwikkeling van vervoer en beveiliging door de eeuwen heen en een kijkje in de huidige vervoerspraktijk en beveiligingstaken bij en door Justitie.

Vanaf de oprichting van dit landelijk opererende onderdeel van de Dienst Justitiële Inrichtingen in 1997, staan twee kerntaken centraal: vervoer en begeleiding van gedetineerden én de uitvoering van bijzondere beveiligingsmaatregelen binnen de justitiële inrichtingen. Die taken bestonden natuurlijk al ver vóór die datum, want eeuwen geleden werden al boeven vervoerd, vaak met paard en wagen, op weg naar het cachot of naar de openbare terechtstelling. Ook de beveiliging van de inrichtingen kent een lange geschiedenis. In vervlogen tijden waren het leger of politiediensten vaak verantwoordelijk voor de veiligheid. Die taak berust nu bij de inrichtingen zelf. En waar nodig, kan de DV&O tijdelijk bijstand verlenen. Ook bij het herstellen van orde en rust, of bij zoekacties naar contrabande – zoals telefoons, drugs en vuurwapens – kan een inrichting een beroep doen op de DV&O.

Het boek In een rechte lijn is verkrijgbaar via diverse (online) kanalen. De uitgeverij is Siemes. Het ISBN-nummer is 9789490758172.