Gedetineerden aan het woord tijdens talkshow PI Leeuwarden

Een panel van deskundigen liet afgelopen zaterdag tijdens de talkshow 'Bajespraat' in penitentiaire inrichting Leeuwarden zijn mening horen over detentie en straf.

Normaal gesproken is de sportzaal van de penitentiaire inrichting Leeuwarden de plek waar gedetineerden of personeelsleden zich in het zweet werken tijdens het sporten. Afgelopen zaterdag was een deel van de sportruimte ingericht als een soort tv-studio. Alleen de tv-camera's ontbraken. In de gevangenis werd namelijk de talkshow Bajespraat gehouden. Vijftig nieuwsgierigen van buiten hadden zich aangemeld om te luisteren naar een panel van deskundigen dat stilstond bij het het belang van gevangenisstraffen.


De talkshow ‘Bajespraat' werd gepresenteerd door schrijver/theatermaker Floris van Delft en Reynaldo Adames, die zelf een detentieverleden heeft en inmiddels meerdere boeken heeft geschreven over de gevangenis. Tafelgasten waren Anna Nijstad (vestigingsdirecteur PI Leeuwarden), Alina Kers (Reclassering Nederland), Tamara Bok (raadslid Leeuwarden), Gerrit de Boer (journalist) en twee gedetineerden die in de gevangenis van Leeuwarden verblijven. De forumleden lieten onder andere hun licht schijnen over de rol die de politiek en media hebben binnen het strafrecht, terwijl uiteraard ook de rol van de gevangenis en de reclassering werd belicht.


Gedetineerden
Twee stoelen van het forum waren dus gereserveerd voor gedetineerden die verblijven in de Friese gevangenis. De gedachte dat er allemaal vreemde ogen op hen gericht zouden zijn, maakte de mannen op voorhand wel enigszins nerveus. Toch waren ze graag bereid om hun toehoorders een inkijkje in hun bajesleven te geven. Want, zo lieten ze voorafgaand aan de talkshow weten, bij de buitenwacht heerst vaak een onjuist en onvolledig beeld van de gevangenis. Alsof het een hotel zou zijn. Dat is het zeker niet en dat wilden ze als deskundig panellid de bezoekers graag vertellen.


De jaarlijkse open dag, de steevast vlot is volgeboekt, is voor PI Leeuwarden een mooi moment om nieuwsgierigen te ontvangen, rond te leiden en een beeld te geven van het leven en werken in een penitentiaire inrichting. Door het houden van een talkshow wilde de penitentiaire inrichting eens op een andere manier publiek van buiten letterlijk meenemen in de wereld binnen de gevangenismuren. Afgaande op de positieve reacties van zowel bezoekers, forumleden als betrokken personeelsleden na afloop, zou dit initiatief heel goed een vervolg kunnen krijgen.


Publiciteit

Zowel de regionale krant Leeuwarder Courant als de lokale krant Huis aan huis maakten een verslag van de talkshow. Beide artikelen zijn hieronder te raadplegen.

Artikel Huis aan Huis: Talkshow in penitentiaire inrichting Leeuwarden