Koffiebranderij JC Zaanstad van start

Een uniek arbeidsproject met als doel een volledig draaiende koffiebranderij inclusief koffiebar en vergaderruimte in de gevangenis in Zaanstad.

Sinds kort is In-Made (het penitentiair arbeidsbedrijf van DJI) begonnen met een koffiebranderij in het Justitieel Complex Zaanstad, Men is daar gestart met het branden van koffie in samenwerking met Stichting Zuivere Koffie. Dit is de allereerste In-Made koffiebranderij binnen het gevangeniswezen. Medio november 2017 verwacht men in Zaanstad een volledig draaiende koffiebranderij inclusief koffiebar en vergaderruimte te realiseren. En zodra de blauwdruk er ligt, kan het concept vrij eenvoudig worden uitgerold naar andere PI’s. Dat is het plan van zowel Zuivere koffie als In-Made/Ex-Made.

Gemotiveerde gedetineerden worden opgeleid tot barista en (ex)-gedetineerden worden toegeleid naar werk in de koffiebranche met als doel de recidive te verminderen. Initiatiefnemer en directeur van Stichting Zuivere Koffie Jemuel Lampe: “Om re-integratie in de samenleving succesvol te laten slagen, is het van wezenlijk belang dat gedetineerden na hun detentieperiode uitzicht hebben op een opleiding of baan. En als het even kan al tijdens hun detentieperiode een opleiding hebben gevolgd of werkervaring hebben opgedaan.”

De Stichting Zuivere koffie zet zich in om de levens van (ex-)gedetineerden op een positieve manier te beïnvloeden door ze kansen te geven en een mogelijkheid te bieden op het gebied van werkervaring, re-socialisatie en re-integratie. In samenwerking met DJI zet hij zich in om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te ondersteunen bij het vinden van nieuw werk, een nieuwe opleiding en nieuwe contacten. Want betaald werk na detentie is vaak dé sleutel tot succesvolle re-integratie.