'Nieuwe' Veldzicht presenteert zich

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) heeft maandagmiddag uit handen van algemeen directeur Rob van der Plank het eerste exemplaar van de meerjarenvisie 2017-2021 van CTP Veldzicht ontvangen.

Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst in Veldzicht, die in het teken stond van de nieuwe bestemming van de voormalige tbs-kliniek. Veldzicht is niet langer een forensisch psychiatrisch centrum, maar gaat voortaan door het leven als centrum voor transculturele psychiatrie (CTP).

‘Veldzicht staat weer op de kaart!’, zo luidde de titel van de feestelijke bijeenkomst, maandag in Balkbrug. Naast vertegenwoordigers van DJI, waren tal van instanties en organisaties die betrokken zijn bij de nieuwe bestemming van Veldzicht uitgenodigd. “Het ‘nieuwe’ Veldzicht is gespecialiseerd in de behandeling van vreemdelingen met een diverse culturele achtergrond die zijn aangewezen op psychiatrische zorg”, zo schetst algemeen directeur Rob van der Plank de nieuwe identiteit.

Complexe doelgroepen
Qua omvang is Veldzicht minder groot dan voorheen. Het aantal patiëntenplaatsen is gedaald van 205 naar 156. Het personeelsbestand is nu 270 fte (dit zijn 340 medewerkers) in plaats van 440. Er verblijven patiënten uit vijftig verschillende landen op verschillende juridische of bestuursrechtelijke titels.

In totaal zijn er acht verschillende doelgroepen: tbs-vreemdelingen, vreemdelingen in strafrecht (VRIS), illegalen, asielzoekers die door het COA zijn doorverwezen, bestuursrechtelijke vreemdelingen, vreemdelingen die uit een forensisch psychiatrische kliniek (FPK) komen, er is een intensive care unit (ICU) en een afdeling GGZ-intensief. Zeer gevarieerde en complexe doelgroepen dus, die één ding gemeen hebben: ze hebben allemaal psychische problemen en daarom zorg nodig. Binnen CTP Veldzicht worden zes verschillende zorgprogramma’s aangeboden. Op het terrein zijn twee beveiligingsniveaus, de één wat zwaarder dan de ander. Verschillende doelgroepen mogen elkaar niet zien of ontmoeten.