Verlenging zomermaatregelen gevangeniswezen

Eind mei heeft DJI een aantal tijdelijke maatregelen genomen in drie inrichtingen (Zoetermeer, Almere en Zaanstad). Deze zomermaatregelen waren noodzakelijk door een tekort aan personeel. Zo kon men in deze inrichtingen de orde en veiligheid voor medewerkers en gedetineerden blijven waarborgen.

Een landelijke wervingscampagne zorgt op dit moment voor nieuwe collega’s. Ondanks de werving zijn er nog onvoldoende nieuwe (gekwalificeerde) medewerkers beschikbaar om deze tijdelijke maatregelen te beëindigen. Dit heeft Minister Blok van Veiligheid en Justitie vandaag aan de Tweede Kamer laten weten.

Locatie Zoetermeer
De gevangenis in Zoetermeer is door de maatregel leeg gezet en de verwachting is dat het niet mogelijk is om deze locatie in 2018 operationeel te krijgen. DJI kiest ervoor om voorrang te geven aan de werving van personeel in Alphen aan den Rijn, waar de gedetineerden nu verblijven.

PI Almere
PI Almere kan naar verwachting vanaf januari 2018 weer volledig operationeel worden. Een deel van de gedetineerden (60 HvB-plekken) waren in de zomermaanden tijdelijk overgeplaatst naar DC Schiphol. De werving in Almere loopt voorspoedig en levert voldoende gekwalificeerde medewerkers op.

JC Zaanstad
In Zaanstad zal er naar verwachting voldoende personeel zijn om in de zomer van 2018 de volledig toegewezen capaciteit te kunnen draaien. Per 1 juli jl. waren 96 gevangenisplekken ondergebracht in PI Lelystad vanwege het personeelstekort.

Klik hier voor het nieuwsbericht: Tijdelijke maatregelen gevangeniswezen van 29 mei 2017.