Zomereditie DJIzien verschenen

DJIzien, het relatiemagazine van DJI, is zojuist weer verschenen. In het digitale magazine komen diverse actuele onderwerpen aan de orde.

Radicalisering bijvoorbeeld, een actueel, maatschappelijk thema. Met een reeks aan terroristische aanslagen vers in het geheugen, is de vraag gerechtvaardigd welke voorzorgsmaatregelen we in Nederland kunnen nemen om radicalisering en de daden die daar mogelijk uit voortvloeien bij de wortel aan te pakken. Is zoiets eigenlijk te voorkomen? Ook bij DJI stellen we ons die vraag. Uit onderzoek blijkt dat plegers van terreurdaden veelal een verleden in detentie hebben.

Radicalisering en terrorisme

In de nieuwe editie van DJIzien leest u niet alleen het verhaal over onze aandachtsfunctionarissen, DJI'ers die er speciaal op getraind zijn om signalen van mogelijke radicalisering te herkennen en te delen, maar ook het verslag van Willem de Haan. De Haan is documentairemaker en verbleef enkele dagen op de terroristenafdeling (TA) van PI Vught. Hij toont zich onder de indruk van de wijze waarop deze afdeling werkt.

Licht verstandelijk beperkten

Verder: wist u dat DJI de afgelopen tijd samenwerkte met licht verstandelijk beperkten (LVB'ers)? Een groot deel van de bij DJI ingeslotenen is LVB'er. Dat heeft consequenties voor de manier waarop zij bejegend dienen te worden. Maar hoe precies, dat is niet altijd duidelijk. Licht verstandelijk beperkten hielpen ons daarbij. Bijvoorbeeld door een paar uur te proefzitten in een cel en daarover verslag uit te brengen.

Neurowetenschap

De neurowetenschap is aan een opmars bezig. Inzichten uit deze wetenschap, die ervan uitgaat dat biologische factoren ook een rol spelen bij crimineel gedrag, worden steeds meer toegepast in de praktijk. In Amsterdam worden jonge kinderen gescreend en indien nodig geholpen en bijgestuurd. De resultaten zijn hoopgevend.

En nog veel meer

En als u toch aan het lezen bent, sla dan vooral de column van de Leeuwarder burgemeester Ferd Crone niet over, het verhaal over De Compagnie en de reportage van de wervingsdagen van nieuw DJI-personeel: binnen één dag een contract op zak. Het is bijna zomer, maar onze keten staat bepaald niet stil.