DJI neemt Justitieel Complex Zaanstad in beheer

DJI neemt Justitieel Complex Zaanstad in beheer

Op 1 maart ondertekenden Jaap Uijlenbroek, de directeur generaal Rijksvastgoedbedrijf en Han van Ooste, directeur Pi2 (Consortium), het Beschikbaarheidscertificaat. Met het ondertekenen van het Beschikbaarheidscertificaat is de realisatiefase van het Justitieel Complex Zaanstad (JC Zaanstad) afgerond en daarmee is het gebouw in beheer van DJI gekomen.

Weinig tijd, ijzersterke samenwerking

In slechts 18 maanden is het justitieel complex neergezet; een hele korte tijd gezien hoe kwalitatief hoogwaardig en innovatief het complex is geworden. Goede en intensieve samenwerking tussen alle partijen was voor en tijdens de bouw essentieel. De vestigingsdirecteur van JC Zaanstad Eric Nijman vertelt trots: “JC Zaanstad staat symbool voor samenwerking en is een uitstekend voorbeeld hoe we met elkaar kunnen bouwen aan de toekomst. Deze inrichting is niet alleen een innovatieve en veilige penitentiaire inrichting voor justitiabelen, maar is ook een prachtige werkplek voor de circa 600 personeelsleden en ketenpartners die hier gaan werken.”

Duurzaam

Er zijn diverse duurzame energievoorzieningen aangebracht die ervoor zorgen dat de inrichting over een heel jaar energieneutraal draait. In totaal zijn 5.500 zonnepanelen geplaatst die goed zijn voor 1200 GWh aan stroom per jaar. Dit komt overeen met een energieverbruik van ongeveer 350 huishoudens. Daarnaast wordt ook gebruik gemaakt van een windmolen die direct verbonden is met het JC Zaanstad.De verlichting van het gebouw bestaat zoveel mogelijk uit LED-verlichting en Longlife lichtbronnen. Door aanwezigheidsdetectie brandt het licht alleen als personen zich in de betreffende ruimte bevinden.

Planning

Vanaf 1 maart vinden er in JC Zaanstad alle voorbereidingen plaats die nodig zijn voordat justitiabelen hun intrek nemen vanaf 1 juni. Denk aan check van alle installaties en systemen. Vanaf 1 juni is het JC Zaanstad operationeel en nemen justitiabelen hun intrek. De medewerkers verhuizen tussen maart en juni geleidelijk aan naar JC Zaanstad. Per team doorlopen zij een inwerkprogramma. PI Amsterdam Over-Amstel blijft gedurende deze periode ook nog in bedrijf met onder andere de medewerkers die in JC Zaanstad zijn aangesteld.

Bestemming

Vooralsnog heeft het JC de bestemming Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC), Huis van Bewaring(HvB) en gevangenis gekregen. Dit kan veranderen al naar gelang de behoefte aan capaciteit, daarin is het JC flexibel. Het nieuwe gebouw heeft een oppervlakte van 68.000 m² en gaat plaats bieden aan ruim duizend gedetineerden in 667 cellen.