Mini-EK in gevangenis Sittard

Mini-EK in gevangenis Sittard

Op donderdag 23 juni, de dag dat het EK voetbal in Frankrijk toe is aan de eerste rustdag, wordt in de penitentiaire inrichting (PI) Sittard een mini-EK voetbal gehouden. Mét Nederlandse deelname. Aan het voetbaltoernooi wordt meegedaan door onder andere gedetineerden en personen die een steuntje in de rug nodig hebben om maatschappelijk succesvol te kunnen zijn. De deelnemers komen uit Nederland, België en Duitsland.

Bij het evenement in de gevangenis van Sittard draait het niet zozeer om winnen, maar vooral om het bieden van kansen en perspectief en om verbroedering. PI Sittard, PI Roermond en PI Veenhuizen zijn alle drie vertegenwoordigd met een team van gedetineerden. Namens PI Sittard doet ook een ploeg mee die bestaat uit personeel. Ook het Heracles Career Team is van de partij. Deze ploeg bestaat uit personen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waaronder enkele gedetineerden van PI Almelo. De deelnemers worden begeleid naar een betaalde baan bij een bedrijf dat is aangesloten bij de businessclub van Heracles.

Deelname oud-profs
Ook het bekende FC De Rebellen geeft acte de présence. Dit is een team van oud-profs die bekend stonden als 'boeven' op en rond het veld. In Sittard komen mogelijk Maurice Graef, Glenn Helder, Ricky van den Bergh, Marcel Meeuwis en de Belgen Luc Nilis en Gilles de Bilde in actie.

De nieuwe stichting Goal Sportsmanagement, met ambassadeur Jeff Stans (Excelsior-speler en eerder als sportinstructeur werkzaam in PI De Schie), komt eveneens met een ploeg naar Sittard en grijpt het evenement aan als symbolische start voor een samenwerking met het gevangeniswezen.

België en Duitsland
Vanuit België komt De Sfeerboys uit Genk, een team dat bestaat uit dak- en thuislozen die wekelijks trainen bij de profclub KRC Genk en hulp krijgen bij het opbouwen van een volwaardige toekomst. Ook De Rode Antraciet, een organisatie die zich inzet voor sport- en cultuuractiviteiten in Belgische gevangenissen, doet mee. En de Duitse deelname wordt verzorgd door FC Schalke 04/Stiftung Schalke Hilft, dat zich onder andere inzet voor het terugdringen van geweld en discriminatie.

'Sport heel geschikt middel voor re-integratie'
Het initiatief voor dit niet alledaagse sportieve evenement komt van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), waaronder alle Nederlandse gevangenissen vallen. "Een belangrijke taak van DJI is het opsluiten van mensen die een celstraf opgelegd hebben gekregen, maar zeker zo belangrijk is onze taak om al die mensen voor te bereiden op een geslaagde terugkeer in de maatschappij", vertelt Cees Niessen, vestigingsdirecteur van PI Sittard.

"Binnen en buiten de muren van de gevangenis wordt veel gedaan aan re-integratie van gedetineerden en daarbij is sport een heel geschikt middel. Sport verbindt en verbroedert mensen en om die reden zijn er veel gevangenissen in ons land die samenwerken met sportverenigingen. Gedetineerden die hieraan toe zijn doordat ze gemotiveerd zijn en goed gedrag vertonen krijgen de kans om bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen bij een sportclub, maar ook kunnen ze meetrainen om te werken aan hun gezondheid en om sociale contacten op te doen. Belangrijk onderdeel van de samenwerking is dat sportverenigingen vaak beschikken over een groot zakelijk netwerk. Daar kunnen we als DJI dan een beroep op doen om gedetineerden tijdens of na detentie te helpen aan een werkervaringsplek of zelfs een betaalde baan."