Penitentiair Psychiatrisch Centrum JC Zaanstad in gebruik genomen

Penitentiair Psychiatrisch Centrum JC Zaanstad in gebruik genomen

De eerste patiënten zijn op 1 juni overgebracht van PI Amsterdam Over-Amstel naar het Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC) in het gloednieuwe Justitieel Complex Zaanstad (JCZ). Door de waterschade die in maart is ontstaan in het deel van het gebouw waar de gevangenis en het huis van bewaring zijn gehuisvest is vooralsnog alleen het PPC-deel in gebruik genomen.

“De eerste week dat we operationeel zijn is goed verlopen. Ik ben erg tevreden en trots op de medewerkers en alle betrokken partijen die keihard gewerkt hebben om dit mogelijk te maken. Er moeten nog een aantal zaken beter, maar als je kijkt naar wat voor mega-prestatie het was dan mogen we niet klagen. En dat terwijl het PPC in Amsterdam tot op de laatste dag gewoon open moest blijven”, aldus vestigingsdirecteur Eric Nijman.

Kleinschalige opzet

De opzet van het PPC onderscheidt zich door een kleinschalige opzet en een bouwhoogte van maximaal twee lagen. Daarnaast is er in de architectuur extra aandacht besteed aan privacy en het therapeutische karakter. Het uitzicht op de tuinen vanuit de cellen en de patio bij elke afdeling wordt zeer gewaardeerd door de justitiabelen.

Inwerkprogramma

Voorafgaand aan de opening van het PPC hebben alle medewerkers een inwerkprogramma doorlopen. Ook is er een weekend 'proefgedraaid' met personeelsleden om te kijken of alles naar behoren werkt. Een groep van 40 medewerkers heeft tijdens een weekend “proefzitten” aan den lijve kunnen ondervinden hoe het is om een dag en een nacht mee te draaien als gedetineerde in het PPC.

Open dagen

Tijdens de open dagen in het weekend van 28 en 29 mei konden personeelsleden die in JC Zaanstad gaan werken hun nieuwe werkplek laten zien aan familie en/of vrienden. Het werden bijzonder geslaagde dagen waar bijna 1000 bezoekers op af zijn gekomen.

Opening JC Zaanstad in september

Momenteel wordt hard gewerkt om het huis van bewaring en de gevangenis klaar te maken voor gebruik. Als alles goed gaat dan zal met ingang van 5 september het inhuizen van gedetineerden van start gaan in de gevangenis en het huis van bewaring. Begin september is de officiële opening van het Justitieel Complex Zaanstad.

De nieuwbouw vervangt verouderde capaciteit in de regio Amsterdam/Haarlem en biedt straks plaats aan meer dan 1.000 justitiabelen.