Sluiting Bijlmerbajes

Sluiting Bijlmerbajes

De laatste gedetineerde vertrekt donderdag 2 juni uit de penitentiaire inrichting (PI) Amsterdam Over-Amstel (in de volksmond beter bekend als de Bijlmerbajes) en daarmee is de sluiting van één van Nederlands meest bekende gevangenissen een feit.

De Bijlmerbajes is in 1978 geopend en gold destijds als vernieuwend detentieconcept. De gevangenis bestond uit een voorgebouw met zes opvallende torens van dertien verdiepingen, met in elke toren plek voor 120 gedetineerden, verdeeld over vijf afdelingen (paviljoens).

De gedetineerden die in het Huis van Bewaring van PI Amsterdam Over-Amstel verbleven zijn de afgelopen maanden al overgeplaatst naar andere PI’s. Het complex wordt overgenomen door het COA. De verbouwing van de achterste vier torens (De Schans, Demersluis, De Weg en Het Schouw) voor de tijdelijke huisvesting van asielzoekers is al in gang gezet.
Als laatste zijn deze week de gedetineerden vertrokken die een plek hadden in het Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC) binnen de voorste twee torens (De Singel en Het Veer) van PI Amsterdam Over-Amstel. Zij zijn overgebracht naar het nieuwe Justitieel Complex Zaanstad.

De inrichting sluit officieel haar deuren op 1 juli 2016. Begonnen in 1978 als een nieuwe gevangenis met een eigen filosofie is het nu, een kleine veertig jaar later, een verouderd en inefficiënt gebouw. Naar verwachting gaat het complex uiteindelijk tegen de vlakte om plaats te maken voor woningbouw.