Alles over bezoek

Je mag niet zomaar op bezoek bij iemand in de gevangenis. Daar zijn strenge regels voor. Ook heeft elke gevangenis een eigen vaste bezoektijd. Het heeft dus geen zin om er zomaar heen te gaan, als je op bezoek wilt bij iemand in de gevangenis.

Afspraak

Elke gevangene mag minstens één uur per week bezoek van buiten hebben. Per keer kunnen maar een paar bezoekers bij hem langs. Als je onder de zestien bent, kom je alleen samen met een volwassene de gevangenis binnen. En alleen op afspraak.
Gevangenen kunnen via een speciaal formulier bezoekers aanmelden. De bezoekers worden dan in het systeem geplaatst. Bezoekers die op de lijst staan mogen naar binnen. Niet geregistreerde bezoekers worden geweigerd. De gevangenis mag altijd iemand weigeren. Dat gebeurt alleen als een bezoeker de veiligheid van anderen in gevaar kan brengen.

Controle op wat je meeneemt

Iedereen en alles dat de gevangenis binnenkomt, wordt gecontroleerd. Dit noemen we een invoerregeling. Bezoekers van 14 jaar en ouder moeten een identiteitsbewijs laten zien, bijvoorbeeld een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Alleen daarmee kun je bewijzen dat jij bent wie je bent.
Ook de bagage wordt doorgelicht op verboden spullen. Als je iets voor de gevangene wilt meenemen, bijvoorbeeld extra sokken, moet hij dat weten. Hij moet dat namelijk tevoren aanmelden. Cadeautjes en spullen die niet eerst zijn aangemeld, mogen niet naar binnen. Het controleren van mensen en meegebrachte spullen kost veel tijd. Daarom is het handig om ruim op tijd in de gevangenis te zijn.

Tijdens het bezoek mag er niets aan elkaar worden overhandigd, dus alles moet van te voren zijn aangemeld. Eén doorzichtig flesje drinken en wat babyspullen als een bezoeker de baby meeneemt. Dit kan alleen na overleg met het personeel. Bezoekers moeten normaal, dus niet te bloot, gekleed zijn.
Je mag dus wel extra kleren of schoenen (zonder stalen neus) of een paar cd’s meenemen. Deze worden dan na afloop van het bezoek, na uitvoerig te zijn gecontroleerd, door de gevangenismedewerker aan de gedetineerde gegeven.

Wat mag niet mee?

Jassen, vesten, losse blazers, tassen, hoeden, petten, zonnebrillen, sigaretten en andere rookwaren (roken is verboden tijdens het bezoek), telefoons en portemonnees mag je niet meenemen. Drugs zijn natuurlijk ook streng verboden in de gevangenis.