Gevangenismuseum Veenhuizen

Het Gevangenismuseum in Veenhuizen laat je zien hoe boeven, bedelaars en landlopers gestraft werden van 1600 tot nu. Er valt veel te beleven in dit nieuwe museum: maak een dag in de bajes mee, laat je vastpinnen aan de schandpaal, ruik een oude cel van binnen, vel een vonnis in de rechtszaal of loop een rondje op de luchtplaats.

Gevangenismuseum Veenhuizen

Lange Leo leidt je door het museum

Stripfiguur Lange Leo duikt overal op in het museum. Als je hem volgt, kom je langs de bijzondere voorwerpen van het museum. Lange Leo zit in de gevangenis in Veenhuizen. Samen met hem ga je op TijdReis om te onderzoeken hoe het vroeger in de gevangenis was. Waarom Leo liever nú dan vroeger in de gevangenis zit, daar ben je snel achter!

Aan het einde van de ontdekkingstocht ligt er een leuk cadeautje voor je klaar. De speurtocht is er voor kinderen van 6 tot 10 jaar en voor 11 en 12 jaar. Ben je ouder dan 13 jaar, dan heeft het museum speciaal voor jou een andere speurtocht. Deze speurtocht kun je bij binnenkomst in het museum opvragen.

Les op school over de gevangenis

Wil je je graag met je klas verdiepen in de geschiedenis van het gevangenisdorp Veenhuizen? Vraag dan of je juf of meester het basisschoolpakket aanvraagt over de gevangenissen en Veenhuizen. Dat is aan te vragen bij Het Gevangenismuseum.
Voor middelbare scholieren is er een CKV pakket. Bij de eerste tijdelijke tentoonstelling in het Gevangenismuseum, met beeldend werk van gedetineerden, zijn CKV-1 Kijkwijzers ontwikkeld voor VMBO en HAVO/VWO. Daarin ligt de nadruk op thema’s en betekenissen van deze werken. De kunstwerken laten zien wat de gedetineerde bezighoudt: zijn vriendin, zijn misdaad of zijn dromen. Misschien doe je zelf inspiratie op voor een kunstwerk, bijvoorbeeld nadat je hebt ‘vastgezeten’ in één van onze cellen. De Kijkwijzer geeft ook aan hoe je verslag kunt doen van je bezoek.

Schoolreisje of excursie naar Het Gevangenismuseum

Regel samen met je docent een excursie of een schoolreisje naar Het Gevangenismuseum. Er is een rondleiding door het museum, maar je mag ook zelf van alles uitproberen. Heb je al eens oude ijzeren boeien of een moderne elektronische enkelband omgedaan? Heb je ooit geslapen in een slaapkooi of een echte cel van binnen gezien? Weet je hoe het is om een rechtszaak na te spelen in een nagebouwde rechtszaal? Dat kan allemaal in Het Gevangenismuseum!

De Boevenbus

Iedere zondag kun je meerijden met de Boevenbussen. Deze oude bussen, waarin vroeger de gevangenen werden vervoerd, rijden nu langs verrassende plekken in het dorp Veenhuizen. Voor groepen rijden de Boevenbussen op afspraak ook op alle andere dagen van de week.

Openingstijden en adres

Het Gevangenismuseum is van dinsdag t/m zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur

Adres:
Oude Gracht 1
9341 AA Veenhuizen
Telefoon 0592 - 388264
E-mail info@gevangenismuseum.nl