Museum De Gevangenpoort

De Gevangenpoort is een museum in Den Haag voor bezoekers met stalen zenuwen. Je moet niet te bang zijn uitgevallen, want er valt heel wat te griezelen. Dat komt doordat ze vroeger heel andere ideeën over misdaad en straf hadden dan nu. In de Gevangenpoort kom je daar meer over te weten. Je ziet er eeuwenoude cellen van arme en rijke mensen, de verhoorkamer en een zolder vol bijzondere voorwerpen. Voordat je weer wordt vrijgelaten, bezoek je eerst nog de pijnkelder, vroeger het domein van de beul…

Museum De Gevangenpoort

Voor paal staan

Je ontdekt zelf waar uitdrukkingen vandaan komen als ‘het pispaaltje zijn’ of ‘het boetekleed aantrekken’. Voor paal staan, bijvoorbeeld. Waarom heet dat eigenlijk zo?

Met de paal wordt de ‘schandpaal’ bedoeld. Wie vroeger, in de Middeleeuwen, een lichte straf had verdiend, werd op het schavot met zijn hoofd en handen in de schandpaal vastgezet. Hij kreeg een bord om zijn nek, het schandbord, met daarop wat hij had misdaan.
De uitdrukking ‘voor paal staan’ slaat dus terug op het oude strafrecht.

Graaf van Holland

De Gevangenpoort is een museum in een poortgebouw dat in 1370 is gebouwd. Vanaf de 15e eeuw, zo rond 1420, gebruikt de graaf van Holland de Gevangenpoort als gevangenis. Het gebouw krijgt dan ook de naam die het nog steeds heeft. Een eeuw later komt er een gerechtsgebouw bij waar de processen werden gehouden. Verdachten hoefden de poort niet eens meer uit om voor de rechter te verschijnen. Pas begin 19e eeuw verlaat de laatste gevangene de Gevangenpoort. Sindsdien is het een museum waarin je vrij kunt rondlopen en je kunt verbazen over alles van vroeger. Er zijn elke dag rondleidingen, een paar keer per jaar zelfs ’s nachts.

Griezelfeestje

Ook via school kun je je meer ontdekken over de geschiedenis van de Gevangenpoort. Zit je op de middelbare school, dan kun je in groepen bij ons een rondleiding krijgen.
Zit je op de basisschool, dan is er een andere manier om er wat bij te leren in ons museum. Als je acht jaar of ouder bent, kun je er namelijk je verjaardagsfeestje vieren! Uiteraard hebben ook deze feestjes een hoog griezelgehalte! Er is een speciale feestruimte voor de jarige en zijn gasten. Vandaar uit maak je samen met je vriendjes en vriendinnetjes een avontuurlijke tocht door het gebouw, met opdrachten en verhalen. Een gids wijst je de weg.