Geestelijk verzorgers uit gevangenissen doen mee aan ‘loop voor de vrede’

Deze hoofdrubriek bevat 6 rubrieken:

Geestelijk verzorgers uit gevangenissen doen mee aan ‘loop voor de vrede’

Meer dan twintig imams, dominees, pastores, pandits en humanisten die werkzaam zijn in Nederlandse gevangenissen doen zaterdag 12 mei mee aan de InterFaith marathon in Luxemburg.

Deze interreligieuze en interculturele marathon voor de vrede wordt voor de tiende maal gehouden. Aan de loop doen bijna driehonderd geestelijken en vertegenwoordigers van diverse wereldreligies uit heel de wereld mee.

De ‘loop van de vrede’ is onderdeel van de marathon van Luxemburg, waaraan zaterdag wordt deelgenomen door bijna vijftienduizend hardlopers.

'Mooie symboliek'

Mahmoud El Mallouki, werkzaam als imam in de penitentiaire inrichting Ter Apel, doet voor de derde keer mee aan de ‘loop voor de vrede’ in de hoofdstad van Luxemburg. Hij loopt in een estafetteteam en neemt de laatste negen kilometer van de marathon voor zijn rekening.

“Het is een bijzonder evenement met een prima sfeer. En het is mooi om iets te doen voor de mensen in de wereld. De loop heeft een mooie symboliek. Samen kun je, ongeacht je geloof of afkomst, een steentje bijdragen aan de vrede in de wereld. Naast het lopen is er ook veel ruimte voor contact en ontmoeting. In vorige jaren heb ik bijvoorbeeld samen met andere geestelijk verzorgers een kerk, synagoge of moskee bezocht en mensen uit andere culturen gesproken. Heel interessant en leerzaam.”

'Een verrijking'

Voor Wietske Cuperus, humanist in PI Ter Apel en PI Leeuwarden, wordt het niet alleen haar eerste deelname aan de InterFaith marathon, het worden zelfs haar eerste officiële loopkilometers in ‘wedstrijdverband.’ Toch hoefde ze niet lang na te denken om ja te zeggen tegen deze uitdaging. Ze moet als startloper in een estafetteteam de eerste acht kilometer volbrengen.

“Het lijkt me heel bijzonder om al die vertegenwoordigers van allerlei religies te ontmoeten. Als geestelijk verzorger in de gevangenis heb ik een erg boeiende functies en spreek ik mensen uit allerlei culturen, het lijkt me erg leuk om nu ook internationaal allerlei nieuwe contacten op te doen. Zoiets is toch een verrijking.”

'Geen stijve harken'

Het werken als geestelijk verzorger in een gevangenis is dankbaar, maar soms ook best zwaar werk. “Het vraag veel van onze geest, dus dan moet je zorgen voor een gezond lichaam. In die zin is sport een hele belangrijke en goede uitlaatklep voor ons”, benadrukt Mahmoud El Mallouki.

Hij krijgt bijval van Wietske Cuperus. “Wie denkt dat geestelijk verzorgers stijve harken zijn, krijgt dankzij de InterFaith marathon een heel ander beeld.”

'Kijk naar wat je verbindt'

Thea Bogers is hoofd van de Dienst Geestelijke Verzorging. Onder deze dienst vallen alle geestelijk verzorgers die voor de verschillende denominaties werkzaam zijn in de Nederlandse gevangenissen, Huizen van Bewaring, detentiecentra, jeugdinrichtingen en tbs-klinieken. Zelf loopt ze dit jaar niet mee, ze stond al wel twee keer aan de start van de ‘loop voor de vrede’ in Luxemburg.

Thea Bogers is er blij mee en trots op dat er al vele jaren een flinke delegatie van de Dienst Geestelijke Verzorging de hardloopschoenen aantrekt voor deze bijzondere loop. “Dit evenement past heel goed bij wat wij als dienst willen uitstralen. Doe het samen en kijk naar wat je verbindt.”