NIFP lanceert Engelstalige website voor betere inschatting kans op gewelddadig extremisme

Deze hoofdrubriek bevat 6 rubrieken:

Op 18 april 2018 lanceert het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP, onderdeel van DJI) de Engelstalige website VERA-2R om internationale bezoekers voor te lichten hoe tot betere inschatting van de kans op gewelddadig extremisme te komen.

Er is voorlichting over de Europese projecten van het NIFP en informatie over de VERA-2R. Dit is een instrument voor de inschatting van de kans op gewelddadig extremisme. De website www.vera-2r.nl is vooral gericht op organisaties en professionals die een training in de VERA-2R willen volgen of deze al gevolgd hebben.

De VERA-2R is een empirisch onderbouwd risicotaxatie-instrument voor de inschatting van de kans op gewelddadig extremisme. NIFP-professionals zijn betrokken bij de doorontwikkeling van de VERA-2R sinds 2015. Het NIFP is in Europa de instantie voor de ontwikkeling, certificering en training van de VERA-2R. In Nederland wordt de VERA-2R gebruikt door psychiaters en psychologen bij hun rapportages voor de rechtbank, door Reclassering Nederland bij de strafadviezen aan rechtbank en Openbaar Ministerie, en door DJI bij selectie, differentiatie en resocialisatie van gedetineerden met een terroristische titel. In Nederland zijn ruim honderd professionals getraind in de VERA-2R. Het instrument wordt ook gebruikt in de VS, Canada, Australiƫ, Nieuw-Zeeland en Singapore.